Foto: AP Photo/Oded Balilty

Desetine hiljada Izraelaca demonstrirale su danas u tri velika grada protiv planova premijera Benjamina Netanijahua da izvrši reformu pravosuđa.

Demonstranti koji su se okupili u Tel Avivu, Jerusalimu i Haifi optužili su izraelskog premijera da je odmah nakon reizbora počeo da podriva demokratiju, prenosi Rojters.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Uspostavljanjem versko-nacionalističke koalicije sa čvrstom parlamentarnom većinom, Netanijahu, sada u svom šestom mandatu, želi da zauzda Vrhovni sud navodno s ciljem da se uspostavi ravnoteža tri grane vlasti.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Kritičari Netanijahuovog plana upozoravaju da bi predložene reforme osakatile nezavisnost pravosuđa, dodatno podstakle korupciju, usporile ostvarivanje prava manjina, a izraelsko sudstvo lišile kredibiliteta koji pomaže u borbi protiv optužbi za ratne zločine koje stižu iz inostranstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Među onima koji se protive reformama koje najavljuje Netanjahu su i predsednik Vrhovnog suda i državni tužilac.

„Uzmite izraelsku zastavu u jednu ruku, kišobran u drugu i izađite da zaštite demokratiju i zakon u državi Izrael“, apelovao je bivši ministar odbrane Beni Ganc koji prisustvovao mitingu u Tel Avivu.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski mediji prenose da je na demonstracije u Tel Avivu izašlo oko 80.000 ljudi, a njih više hiljada u Jerusalimu i Haifi.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Netanijahu (73) je u petak najavio fleksibilan plan, obećao da će se reforme sprovoditi „pažljivo“ i da će saslušati i razmotriti sve stavove.

Foto: AP Photo/Oded Balilty

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar