Foto: EPA-EFE/VICTOR LERENA

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen izjavila je da će parlamentu podneti predlog za glasanje o nepoverenju vladi koja je najavila da će upotrebiti član Ustava kojim se zaobilazi glasanje u parlamentu o zakonu o reformi penzija.

„To (pokretanje člana Ustava) je priznanje potpunog neuspeha“ predsednika Emanuela Makrona, rekla je Marin Le Pen, predsednica parlamentarnog odbora ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje koja ima 88 poslanika.

Premijerka Francuske Elizabet Born je u parlamentu u kojem je njeno obraćanje izvikano, izjavila da vlada pokreće član Ustava kojim se zaobilazi usvajanje u parlamentu zakona o reformi penzija.

Premijerka je rekla da je pokrenula član 49.3 Ustava prema kojem vlada ima pravo da zaobiđe parlament i sama usvoji neki zakon.

PROČITAJTE JOŠ:

Ispred parlamenta se okupilo više od 1.500 mladih koji protestuju zbog pokretanja člana Ustava.

„Šta god se dogodilo u parlamentu, ulica to može da poništi“, rekli su demonstranti koji su se okupili ispred univerziteta Sorbone i šetnjom stigli ispred parlamenta.

Francuski predsednik, koji želi da sprovede tu reformu tokom svog drugog mandata, održao je pre sednice parlamenta hitan sastanak vlade, na kojem je odlučeno o primeni člana 49.3 Ustava.

BONUS VIDEO: Protesti u Atini zbog železničke nesreće, suzavcem na demonstrante

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar