kontraofanziva Ukrajine Rusija istok rat Herson
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Napadom na proruske separatiste u Hersonu počela je velika kontraofanziva Ukrajine na istoku i jugu zemlje. Vlasti iz Kijeva više puta su najavljivale ovakav potez, ali je on usledio tek nakon smene pojedinih zvaničnika za koje se sumnja da odaju informacije "neprijateljskoj strani". Pored Hersona, Ukrajina želi da povrati kontrolu nad Harkovom, Mikolajevim i Zaporožjem.

Napredovanje Rusa na jugu Ukrajine ne teče po planu Moskve, što je nedavno potvrdio i tamošnji ministar odbrane Sergej Šojgu. On je vojnicima na jugu i istoku dao jasnu komandu – istovremeni napad iz svih pravaca, kao odgovor na neočekivano delovanje Ukrajine.

Naime, vlasti iz Kijeva naglasile su nedavno da je strategija odbrane okončana, što može značiti samo jedno – Ukrajina po prvi put od početka rata 24. februara kreće u napad. Uz pomoć oružja sa Zapada, ukrajinske vlasti nadaju se da će iscrpeti Ruse dovoljno da zaustave njihov pohod na jug i istok.

Foto: Printscreen AP/Video

On je počeo u Hersonu, gradu koji je Rusija pre nekoliko meseci okupirala.

Taj grad čini prorusko stanovništvo, čiji deo je ranije tražio pripajanje Rusiji. To je bilo dovoljno Vladimiru Putinu da im ponudi rusko državljanstvo i izazove bes zvaničnog Kijeva.

Sada je jedan od glavnih ciljeva povratak izgubljene teritorije i smenjivanje proruske vlasti u Hersonu. Istovremeno, u fokusu su i pojedini južni gradovi.

Nije iznenađujuće što Ukrajina svim snagama želi da odbrani jug. Naime, njega čine luke na Crnom moru koje predstavljaju najvažniju tačku kada je reč o trgovini, a naročito žitaricama.

Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Južna komanda Ukrajine je pre nekoliko dana pogodila skladište municije u gradu Nova Kahovka koji je pod ruskom kontrolom, što je rezultiralo masovnom eksplozijom i smrću nekoliko ruskih vojnika.

„Na osnovu rezultata naših raketnih i artiljerijskih jedinica, neprijatelj je izgubio 52 vojnika, haubicu Msta-B, minobacač i sedam oklopnih i drugih vozila, kao i skladište municije u Novoj Kahovki“, ističe se u objavi južne komande Ukrajine.

Volodimir Leontjev, šef civilno-vojne administracije u Hersonskoj oblasti koju je uspostavio Kremlj, nazvao je to „terorističkim aktom“, u kom je stradalo seda civila, dok je 80 ljudi povređeno.

Slična situacija je u Mikolajevu, Zaporožju i Harkovu koje Ukrajina želi da povrati, dok Rusi nastavljaju intenzivne napade na gradove u regionu Donjeck.

Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Zapadno oružje u službi Ukrajine

Nameru i napore Ukrajine prati redovna isporuka najmodernijeg oružja koje šalju zapadne zemlje. Tako su na jug nedavno stigli artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) koje su obezbedile Sjedinjene Države i saveznici.

Iako Moskva tvrdi da je dva raketna sistema HIMARS uništeno u nedavnim napadima, lider SAD Džozef Bajden najavio je isporuku dodatne vojne pomoći Kijevu, koja će potom biti transportovana na jug i istok.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajina sada koristi rakete dugog dometa koje su stigle iz Velike Britanije. Do sada je 10 višecevnih raketnih bacaga dugog dometa isporučeno Ukrajini iz SAD, Velike Britanije i Nemačke.

Australija, Kanada i SAD su poslale u Ukrajinu više od 100 haubica M777 i oko 300.000 metaka 155 mm. Ove haubice imaju domet od 40 kilometara i teške su 4,2 tone.

Pored toga, u Kijev je stiglo i lako antitenkovsko oružje NLAV.

BONUS VIDEO Rusija objavila snimke uništavanja HIMARS sistema

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare