Sputnjik lajt vakcina
Sputnjik lajt vakcina Foto:Shutterstock/Siraj Ahmad

Mađarska će ove godine dobiti potrebnu tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa u fabrici koja je trenutno u izgradnji, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako navodi Rojters, ovo bi bio prvi konkretan korak u proizvodnji vakcine u Evropskoj uniji, iako ona nije još uvek odobrena u bloku.

Ruska vakcina Sputnjik V, koja se već uveliko koristi u Rusiji i odobrena je za upotrebu u više od 70 zemalja, još je u pregledu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske agencije za lekove (EMA).

POGLEDAJTE JOŠ:

„Postoji ogromna potražnja za ruskom vakcinom širom sveta, tako da Mađarska ima ekonomski interes da učestvuje u proizvodnji“, rekao je ministar Sijarto i dodao da su Mađarska i Rusija potpisale „politički sporazum“ o proizvodnji vakcine Sputnjik V u Mađarskoj, prenosi agencija Rojters.

Mađarska u svojoj kampanji masovne vakcinacije najviše je koristila kinesku vakcinu Sinofarm, kao i Sputnjik, zajedno sa vakcinama zapadnih proizvođača, iako ni jedna od njih dve nije dobila odobrenje za hitnu upotrebu u EU.

Kako se navodi, bez odobrenja EMA-e, Rusima, kao i stotinama hiljada Mađara koji su vakcinisani Sputnjikom teže je putovanje širom EU.

SZO je juče saopštila da je postupak za hitno odobravanje za upotrebu ruske vakcine Sputnik-V obustavljen, jer nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura, a iz SZO je izražena nada da će postojeći nedostaci „uskoro biti otklonjeni“.

Još uvek nije jasno kada će Evropska agencija za lekove odobriti vakcinu Sputnjik V.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare