Foto: Profimedia, Vladimir Mordunov / UPI

Ruski predsednik Vladimir Putin je godinama tvrdio da je Krimski most, koji je u subotu gotovo potpuno razoren u eksploziji bombaškog kamiona, praktično neuništiv. Uz to, pre samo tri meseca, ruski mediji su izveštavali o tome da se ova "neosvojiva tvrđava" čuva na čak 20 načina.

Most je čuvan iz svih pravaca. Ipak, moglo bi se reći da za način za koji se veruje da je izveden napad nije bilo rešenja, jer ukoliko pogledamo raspored zaštitnih jedinica, koji je nedavno objavljen, niko nije računao da bi neko napao sa same građevine.

Tačnije, Rusi nisu računali na „trojanskog konja“, već na to da neprijatelj dođe iz vode, vazduha ili sa kopna.

Kada je reč o vazduhu, most tokom čitavog dana nadleću borbeni avioni Su-30, izviđački avioni IL-38, koji je programiran da detektuje podmornice, ali i presreće ostale avione koji mu dolaze u susret.

Da bi se stvorio potpuni uvid u to šta se dešava u okolini Krimskog mosta, iznad njega je postavljen i svemirski satelit. Takođe, postavljeni su i radari sa obe strane obale koji, prema ruskim tvrdnjama, mogu da lociraju i one „nevidljive“ avione.

Vazduh je zaštićen i sa tla, tačnije sa leve i desne strane mosta nalazi se pet raketnih sistema, od kojih neki mogu da proizvedu zaštitnu kupolu prečnika 400 kilometara.

Foto: EPA/Maxar Technologies

Na tlu vojnici i FSB

Raketni sistemi bi svakako mogli da spreče i napad sa kopna, a kada je reč o ostalim opcijama za napad sa krimskog poluostrva ili ruskog tla, postavljen je i niz osmatračnica u kojima se danonoćno nalazi veliki broj agenata ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i obalska straža FSB-a koja patrolira tuda tokom čitavog dana. Njihovi čamci su opremljeni najpreciznijim protivavionskim projektilima i bacačima granata.

Kada je reč o nedavnoj eksploziji, postoji i teorija da ona zapravo nije uzrokovana bombom u kamionu, već da su ispod mosta postavljeni podvodni projektili.

Međutim, nije jasno kako je ovo izvedeno, jer je Rusija najviše energije, ali i resursa uložila upravo da bi sprečila ovakav scenario. Naime, u cilju odbrane „Putinovog ponosa“ u vodi ispod mosta nalaze se podvodni zvučni signal koji registruje bilo kakvo približavanje ka konstrukciji i aktivira signale koji se povećavaju do “praga bola” ako se plivač ne okrene nazad.

Krimski most Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Most štitili i delfini

Bilo kakvo približavanje mostu trebalo bi da spreče, verovali ili ne – delfini specijalno obučeni za odvraćanje potencijalnih „plivača“. Tu su i ronioci, kao i „podvodni radari“ koji beleže kretanje ispod tla.

Takođe, more čuva i brod „Gračonok“ koji poseduje hidroakustičnu stanicu „MG-757 Anapa“ koja otkriva podvodna transportna sredstva uglavnom u upotrebi ronilačkih diverzantsko-terorističkih grupa.

Tu je i specijalni podvodni uređaj „Falkon“, kojim se upravlja daljinskim upravljačem, nadgledaju ka TV-sistemi, a može da radi na dubinama i do 300 metara.

20 načina, nijedan dovoljno dobar

Ipak, ništa od ovog nije bilo dovoljno da zaštiti most. Ranog jutra 8. oktobra, samo dan nakon rođendana, ruski lider je dobio šamar u lice.

Pročitajte još:

Podsetimo, zvanična verzija Moskve navodi da je do havarije dovela eksplozija kamiona bombe, koji je kako je kasnije utvrđeno, bez ikakvih problema prošao pored ruske kontrole i došao do mosta koji spaja Rusiju i Krim. Naime, usled eksplozije su se zapalile cisterne sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku prolazila.

Rusija za ovaj napad, u kom su stradale tri osobe otvoreno krivi Ukrajinu. Sa druge strane Kijev ovo nije potvrdio, ali ni demantovao.

BONUS VIDEO  Ukrajina silovito napreduje na istoku i jugu. Objavili karte, dan po dan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare