Foto:Shutterstock

Zorislavu Lekoviću iz Pljevalja izrečena je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota u Kotoru i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi – odluka je koju je doneo sudija Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Mrdak. Leković se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, kao i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Mera psihijatrijskog lečenja čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, kako je navedeno u odluci, trajaće do utvrđivanja da je prestala potreba za lečenjem i čuvanjem u takvoj ustanovi, s tim što će se svakih devet meseci ispitati opravdanost daljeg trajanja ove mere.

Leković se tereti da je 20. novembra 2021. godine u Ulici Kralja Petra u Pljevljima, u stanju neuračunljivosti, javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima islamske veroispovijesti.

“U stanju neuračunljivosti nije mogao da shvati značaj svog dela, niti je mogao, usled poremećaja ličnosti i psihoze koje karakteriše postojanje sumanutih ideja, pre i u toku činjenja da upravlja svojim postupcima”, obrazloženo je, pored ostalog, u odluci.

On je tada sa kapom sa kokardom na glavi, noseći zastavu trobojku sa natpisom “Srpska garda” pevao: “Četnički se barjak vije nasred gore Romanije”.

Nakon što je meštanka Sabina Talović izvadila telefon da ga snimi, on je nju zlostavljao tako što joj se obratio rečima: “Snimaj, snimaj” i “Jesi li Srpkinja”, na šta mu je ona odgovorila.

Nakon toga joj je prišao i rekao joj: “Hoćete sa ustašama tursku vam majku” i “Nećete braćo muslimani hoćete sa ustašama”, a zatim je udario u predelu glave i stezao rukom oko vrata da bi, kada se ona otrgla, krenuo za drugom sugrađankom B.P. psujući je na verskoj osnovi.

Okrivljeni se tereti da je istog dana na istom mestu u neuračunljivom stanju napao policijskog službenika A.D. koji je pokušao da ga spreči da ponovo krene prema Talović.

Leković je zamahivao rukama prema policajcu, uhvatio ga za uniformu i futrolu pištolja i pištolj, pokušavajući da ga izvadi.

Nakon toga je policajac upotrebio biber sprej i uspeo da odbije napad.

BONUS VIDEO: Most na Đurđevića Tari, Crna Gora, atrakcija, film, bandži skokovi


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar