Nemačka, policija, hapšenje, Birgit Malsack-Winkemann, ruska zastava
Foto: REUTERS/Christian Mang/WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia/Shutterstock

Nemačka policija objavila je identitet ljudi koji stoje iza "Pokreta građani Rajha", koji je označen kao teroristička organizacija koja je planirala državni udar. Pored bivše poslanice desničarske partije Afd i jednokg berlinskog sudije, policija navodi da je organizaciju podržavala i državljanka Rusije.

Ova organizacija je navodno planirala upad u Bundestag, a imali su spremne svoje kadrove koje bi postavili na čelo države. Policija je u velikoj akciji jutros izvršila 130 pretresa.

Kako prenose nemački mediji, na čelu „Pokreta građana Rajha“ nalazi se princ Hajnrih XIII koji živi u Frankfurtu, a za njim se još traga. Kao čelnici organizacije navode se još bivša poslanica AfD-a Birgit Malzak-Vinkeman.

Heinrich XIII Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Prema rečima portparolke državnog tužioca, 3.000 policajaca je raspoređeno u jedanaest saveznih država širom zemlje. Izvršeno je preko 130 pretresa, uhapšeno je 25 osoba, od toga 22 pristalica i troje njih koji su navodno podržavali organizaciju.

Jedna od uhapšenih je državljanka Rusije Vitalija B.

Prema rečima državnog tužioca, grupa se od novembra 2021. pripremala za rušenje društvenog sistema u Nemačkoj i takođe je zagovarala nasilje i ubistva.

Birgit Malsack-Winkemann Foto: WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia

Neki od članova su takođe služili u Bundesveru, a učinjen je i pokušaj regrutovanja vojnika i policajaca. U leto 2022. održana su četiri sastanka u Baden-Virtembergu.

Ko su princ i bivša poslanica?

U prošlosti je Princ Hajnrih privlačio pažnju antisemitskim izjavama u „Pokretu građani Rajha“.. U govorima je tvrdio da Nemačka nije suverena država i da jevrejska elita podstiče ratove jer im je od koristi.

On je tokom leta bio prisutan na incidentu u Bad Lobenštajnu kada je tamošnji gradonačelnik napao novinarku. Portparol kuće Rojs, čiji je deo princ Hajnrih, se tada ogradio od princa, nazvavši ga „zbunjenim starcem”.

Heinrich XIII Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Jedna od osumnjičenih, Vitalija B., je ruska državljanka. Navodi se da je pomogla princu da tako što je posredovala između njega i predstavnika Rusije, jer je princ želeo da pregovara sa Kremljom, prenosi zdf.de.

Šta je „Pokret građani Rajha“?

To je oznaka za nekoliko ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca u Nemačkoj koji odbacuju legitimitet moderne nemačke države u korist Rajha, koji je postojao od 1871. do 1918. godine.

Oni tvrde da Nemački Rajh nastavlja da postoji u svojim granicama pre Drugog svetskog rata i da njime upravlja „Privremena vlada Rajha“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Većina njihovih argumenata zasnovana je na selektivnom čitanju odluke Saveznog ustavnog suda iz 1973. u vezi sa Osnovnim ugovorom između Zapadne i Istočne Nemačke iz 1972. godine.

Jedno verovanje pokreta je da Savezna Republika Nemačka nije stvarna suverena država već korporacija koju su stvorile savezničke nacije posle Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO Hapšenja osoba u Nemačkoj zbog planiranja državnog udara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar