Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministarstvo obrane Velike Britanije tvrdi da se ruska vojska više ne organizuje u bataljonske taktičke grupe jer su se takve formacije pokazale neučinkovitima, piše The Telegraph.

Ministarstvo je u utorak utvrdilo da je koncept bataljonskih taktičkih grupa tokom poslednjih 10 godina bio važan deo ruske vojne doktrine, ali da je rat u Ukrajini pokazao da nije primenjiv u sukobima visokog intenziteta.

Bataljonska taktička grupa (BTG) privremena je vojna formacija koju čine trupe i oprema iz različitih jedinica. Takve se posebne formacije najčešće oforme kako bi se ostvario neki konkretan cilj.

Ukrajina Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Veruje se da je Rusija u Ukrajinu poslala oko 115 BTG-a, a svaka od njih brojala je oko 100 vojnika. Podršku su im pružali tenkovi i artiljerija.

Kako tvrdi Ministarstvo obrane Velike Britanije, BTG-i sadržavaju manje jedinice koje ih podržavaju. To mogu biti oklopne jedinice, izviđačke te, atipično za vojske zemalja Zapada, artiljerijske.

Ministarstvo je, međutim, reklo da je rat u Ukrajini, sukob visokog intenziteta na velikom prostoru, otkrio nekoliko slabih tačaka bataljonskih taktičkih grupa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Britanci su kritikovali način na koji je Rusija raspoređivala svoju artiljeriju. Rekli su da je rusku vojsku ometalo to što nije koncetrisala udarnu snagu i vatrenu moć.

„Decentralizovana distribucija artiljerije Rusima nije dopustila da do kraja iskoriste oružanu nadmoć. Svega je par zapovednika bataljonskih taktičkih grupa imalo pravo na fleksibilan način iskorištavati prilike koje su im se pružale. Koncept BTG-a upravo na tome počiva“, reklo je Ministarstvo obrane Velike Britanije.

BONUS VIDEO Miloš B. Tomaš: Rat u Ukrajini ne sme da se romantizuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar