Kim Džong Un Foto: STR / AFP / Profimedia

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je danas da je krajnji cilj njegove zemlje da poseduje najmoćniju nuklearnu silu na svetu.

Kim je ovo saopštio, pošto je unapredio desetine zvaničnika i naučnika uključenih u nedavno lansiranje najveće severnokorejske balističke rakete, javili su severnokorejski državni mediji, preneo je Rojters.

“Izgradnja nuklearne sile služi za pouzdanu zaštitu dostojanstva i suvereniteta države i naroda, a njegov krajnji cilj je posedovanje najmoćnije svetske strateške sile, apsolutne sile bez presedana u ovom veku“, naveo je Kim u naredbi kojom su unapređeni oficiri.

Severna Koreja je prošlog petka probno ispalila interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17, izvestila je državna novinska agencija KCNA

Projektil je dostigao visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzlaznoj putanji, a sleteo je oko 200 km zapadno od ostrva Ošima u severnoj prefekturi Hokaido, saopštile su japanske vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Kim je nazvao Hvasong-17 najjačim svetskim strateškim oružjem i rekao da pokazuje odlučnost i sposobnost Severne Koreje da na kraju izgradi najjaču armiju na svetu.

“Severnokorejski naučnici su napravili divan iskorak u razvoju tehnologije postavljanja nuklearnih bojevih glava na balističke rakete“, rekao je Kim, ne iznoseći detalje.

BONUS VIDEO: Severna Koreja lansirala raketu u pravcu Japana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare