Kamila Parker Foto:Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Britanska konsort kraljica Kamila rešila je da prekine tradiciju dugu vekovima koju je kraljica Elizabeta obožavala, i tako razbesnela deo kraljevske porodice, ali i britanske javnosti.

U pitanju je mogućnost svake kraljice da ima takozvane „dame u čekanju“, ali je Kamila odlučila da oformi grupu najboljih prijateljica koje će nazvati „kraljičine pratilje“.

Pored modernizovanja titule, šest pomoćnica će biti manje prisutne u javnosti nego što je to zahtevala prethodna uloga. Ključni zadatak ovih dama je da prate kraljicu na javnim dešavanjima i pružaju joj podršku. Dame koje su to činile za kraljicu Elizabetu učestvovale su i u administrativnom radu, ali je Kamila i taj segment promenila.

Kamila i kralj Čarls III Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Zamena uloge dame u čekanju će okončati karakteristiku dvorskog života koja seže u srednji vek. Bliskim lične pomoćnice kraljice često dolaei iz aristokratskih porodica, ali ne i u formi koju je zamislila Kamila.

Uloga pratilje će sada biti neformalniji položaj i one neće primati platu, ali će im biti plaćeni troškovi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ova simbolična promena biće sprovedena u praksi sledeće nedelje, kada će Kamila biti domaćin prijema za borce protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Bivše dame u čekanju koje su služile kraljici Elizabeti II sada će pomoći kralju Čarlsu da organizuje događaje u Bakingemskoj palati i biće poznate kao „domaće dame“.

BONUS VIDEO Incident u Britaniji: Muškarac gađao jajima kralja Čarlsa i kraljicu Kamilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar