Vladimir Putin Foto: Pool Photo via AP

Ne jenjavaju spekulacije o tome kako je pojavljivanje ruskog predsednika Vladimira u Marijupolju zapravo bilo lažno i da je umesto njega to bio dvojnik. Bivši agent FSB-a, a sada Putinov protivnik Igog Strelkov, dodatno je podgrejao ove sumnje, ističući da uvek može da prepozna kada ruski predsednik pošalje dvojnika.

Juče je ukrajinski savetnik za unutrašnje poslove Anton Geraščenko na društvenim mrežama podelio tri fotografije ruskog vođe sa zaokruženim donjim delom glave. Fotografije upoređuju Putinov profil iz Moskve, u januaru, te profile snimljene na putovanju u lučki grad Sevastopolj na Krimu i okupirani Marijupolj.

Ove su fotografije zakotrljale lavinu tvrdnji koje primećuju da na fotografijama iz Moskve, Putin ima mnogo čvršće oblikovanu bradu nego na fotografijama iz Sevastopolja, odnosno Marijupolja. No, neki su primetili i liniju kose koja, kažu, na pojedinim fotografijama izgleda drugačije.

Andrij Jusov, zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe, ustvrdio je za Kijev post da je „čovek koji izgleda poput Putina posetio Marijupolj.“

Iako ove tvrdnje nikada nisu dokazane, u poslednjih godinu dana, otkako je počela invazija na Ukrajinu, ovakve i slične teze dobile su na svojoj frekvenciji, prenosi Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši komandant ruskih paravojnih formacija Igor Girkin Strelkov, inače veoma kritičan prema Kremlju navodi da čim se Putin pojavi u javnosti to znači da je reč o dvojniku.

„Kad vidim navodnog Putina u gomili, odmah znam da vidim dvojnika, a niko ne zna šta taj dvojnik kaže, verovatno priča gluposti“, rekao je Girkin u videu snimljenom pre Putinove posete Marijupolju.

Ukrajinski general Vadim Skibicki takođe tvrdi da Putin  koristi dvojnike, rekavši i da je „ponekad teško utvrditi da li je reč o pravom Putinu ili ga neko zamenjuje“.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov, tvrdi da je do poseta Marijupolju došlo „spontano“. No, brojni korisnici društvenih mreža primetili su kako bezbednosna mreža koja inače okružuje Putina u Marijupolju i nije bila na nivou.

Na videu se, na primer, vidi kako Putin vozi automobil bez blokade puteva. Novinar Dmitri Kolezev upitao se: „Zašto putevi nisu blokirani, verujete li u ovo?!“

BONUS VIDEO: Putina poternica nije potresla