Foto: Federico SCOPPA / AFP / Profimedia

Preko hiljadu vatrogasaca na terenu se bori sa ogromnim požarima na granici između Italije i Slovenije. Požar se sa italijanske strane proširio na Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha u kojima su učestvovala tri slovenačka i dva italijanska helikoptera.

Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Nova vas, gde se stanovništvo evakuiše, saopštio je danas popodne Regionalni štab civilne zaštite Primorske pokrajine.

Najteža situacija je u opštini Doberdob, koja se nalazi tik uz slovenačko-italijansku granicu, prenose mediji.

Foto: Federico SCOPPA / AFP / Profimedia

U Karsu su se oglasile sirene i proglašena je opšta opasnost, prenosi 24ur.

Foto: Federico SCOPPA / AFP / Profimedia

Kako javlja Index.hr, u pomoć pristiže i hrvatski vatrogasni savez (HVZ).

„Danas u popodnevnim satima upućeno je 9 vatrogasaca sa 4 cisterne iz jedinica Umag i Pazin na čelu sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Serđom Šilićem“, kažu iz HVZ-a.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

„Vatrogasci ne poznaju granice, pa je i pomoć kolegama iz susednih zemalja neupitna. Danas im šaljemo pomoć u vidu ljudstva i tehnike i nadamo se da će ova vatrena stihija uskoro biti prevaziđena“, rekao je Dino Kozlevac, komandant Vatrogasne zajednice Istarske županije.

Foto: Federico SCOPPA / AFP / Profimedia

Slovenačko Ministarstvo odbrane navodi da u pomoć dolaze austrijske i italijanske kolege.

„Sada je ključno spasiti naselja. Jedno naselje je već evakuisano. Jak vetar se veoma brzo širi. Vojska i policija gase požar iz vazduha, a gašenje otežava dim. Dodatno gašenje požara Aktivirane su jedinice iz cele Slovenije“, objavljeno je na Tviteru saopštenje ministra odbrane Marijana Šareca.

***

BONUS VIDEO: Veliki požar u Puli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare