Foto: Shutterstock

Vest da je Kina uspostavila više od 100 ilegalnih policijskih stanica širom sveta šokirala je javnost. Navodno su delovale i na teritoriji Srbije i Hrvatske, što su Ministarstva unutrašnjih poslova ove dve zemlje demantovala. Njihov zadatak, prema navodima grupa aktivista za ljudska prava Safeguard Defenders, koje je preneo CNN, nije bio da brinu o svojim državljanima koji se nalaze u drugim državama, već potpuno suprotno - da nad njima vrše represiju i nateraju ih da se vrate u Kinu. U te svrhe korišćene su razne nezakonite medote, a u kojoj meri su nehumane najbolje oslikava njihovo delovanje u jednoj od najmoćnijih evropskih zemalja - Italiji.

Naime, veliko istraživanje grupe aktivista za ljudska prava Safeguard Defenders na svetlost dana je iznelo podatak da su u italijanskom gradu Napulju pronađeni dokazi da je instaliran sistem video nadzora u kineskim stambenim zgradama koje su navodno postavljanje u cilju suzbijanja kriminala.

Time su kineske vlasti imale potpuni uvid u kretanje i svakodnevni život svojih državljana. Sumnja se da su na taj način prikupljali i osetljive informacije koje su kasnije koristili za manipulisanje i ucene.

U istraživanju se navodi i da nije postojala šansa da italijanske vlasti ne znaju za ovu pojavu. Sugeriše se da je zapravo Kina „kupila“ njihovo ćutanje potpisivanjem brojnih međunarodnih sporazuma 2015. godine, od kojih je prilično zavisio budžet Italije.

Saradnja je učvršćena između 2016. i 2018. godine, kada je italijanska policija sprovela više zajedničkih patrola sa kineskom policijom, prvo u Rimu i Milanu, a kasnije i u drugim gradovima uključujući Napulj.

Zvaničnik italijanske policije rekao je za NPR 2016. godine da će zajednički rad policije „dovesti do šire međunarodne saradnje, razmene informacija i resursa za borbu protiv kriminalnih i terorističkih grupa koje utiču na dve zemlje“.

Nevladina organizacija otkriva da je Italija bila domaćin 11 kineskih policijskih stanica, uključujući Veneciju i Pratio kod Firence. Ceremoniji u Rimu 2018. godine povodom otvaranja nove stanice prisustvovali su zvaničnici italijanske policije, prema snimcima postavljenim na kineskim sajtovima, koji ukazuju na bliske veze između policijskih snaga dve zemlje.

Sa druge strane, Italija i Kina negiraju ove navode. Ranije ove godine, italijanski list „La Nazione“ objavio je da lokalna istraga jedne od kineskih stanica nije otkrila bilo kakvu nezakonitu aktivnost. „Il Foglio“ je citirao šefove policije koji su nedavno rekli da stanice ne predstavljaju nikakav poseban problem jer se čini da su samo birokratske.

Patrolirali ulicama Zagreba i Beograda?

U istraživanju se navodi i da su kineski ilegalni policajci delovali i u dve balkanske države – Srbiji i Hrvatskoj. Kao dokaz toga navode se sporazumi između ovih zemalja. Naime, Kina je navodno sklopila slične sporazume o zajedničkoj policijskoj patroli sa Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. godine kao deo rastućeg strateškog uticaja nacije u okviru Sijeve spoljnopolitičke inicijative „Pojas i put“.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj patroli sa hrvatskim kolegama na ulicama Zagreba u julu ove godine.

Zvaničnik zagrebačke policije sa kojim je razgovarala kineska agencija Sinhua rekao je da su patrole ključne za „zaštitu i privlačenje stranih turista”.

Takođe, u izveštaju Rojtersa iz 2019. navodi se da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroli u Beogradu kako bi pomogli u suočavanju sa prilivom kineskih turista. Jedan srpski policajac je naglasio da Kinezi nemaju ovlašćenja da hapse.

Foto: Filip Krainčanić/Goran Srdanov/Nova.rs, estherpoon / Shutterstock

Obe zemlje oštro demantuju

Nakon što je istraživanje objavljeno, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske demantovala su ove navode. MUP Srbije navodi da nema saznanja o kineskim policijskim stanicama u Srbiji.

„Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine“, navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da oni na osnovu Memoranduma nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

I Hrvatska policija je navela da nema informacija o postojanju niti delovanju ilegalnih policijskih jedinica Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj. Hrvatsko ministarstvo je navelo da su u toj zemlji boravili samo kineski policajci zbog lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju s Kinom ocenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.

I Kina negira istraživanje

I Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je ovakvo „blaćenje“ Kine neprihvatljivo.

Foto: Tanjug/AP /Andy Wong

Kina tvrdi da su sporni objekti administrativni centri, postavljeni da pomognu kineskim građanima i administrativnim pitanjima, poput obnavljanja njihovih vozačkih dozvola. Kina je takođe navela da su ove kancelarije odgovor na pandemiju kovida, zbog koje su mnogi građani ostali zaglavljeni u drugim zemljama i van Kine i nisu mogli da obnove svoja dokumenta.

Pročitajte još:

Inače, Safeguard Defenders tvrdi da je pronašla dokaze da Kina ima dodatnih 48 policijskih stanica u inostranstvu od kada je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice širom Evrope u septembru ove godine.

Izveštaj pod nazivom „Patrola i uveravanje“ ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, odigrale u ranije nepoznatom širenju kineskog uticaja, piše CNN.

Organizacija tvrdi da je jedan kineski državljanin bio primoran da se vrati kući od strane prikrivenih operativaca u kineskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, posebno regrutovanih za tu svrhu. Ranija otkrića su pokazala da je još dvoje kineskih izgnanika prisilno vraćeno iz Evrope jedan iz Španije, a drugi upravo iz Srbije.

BONUS VIDEO Pucnjava u centru Niša: Muškarac ranjen u nogu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare