Heinrich XIII Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Za planiranje državnog udara u Nemačkoj jutros je uhapšeno 25 ljudi, za koje se sumnja da su delovali u okviru Pokreta građani Rajha, koji je označen kao teroristička organizacija. Njen predvodnik je, prema navodima nemačke policije, princ Hajnrih XIII Rojs, koji je uz pomoć bivše poslanice formirao ovaj pokret sa ciljem sa svrgne aktuelnuj vlast u Nemačkoj i vrati Rajh i monarhiju.

Velika akcija policije sprovedena je jutros, a izvršeno je više od 130 pretresa širom države.

Uhapšeni osumnjičeni su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj. Oni su uhapšeni u pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji.

Nemačka, hapšenje, hapšenja
Foto: REUTERS/Christian Mang

Terete se da su do kraja novembra 2021. godine pripremali akcije zasnovane na spornoj ideologiji. Svi su pripadnici Pokret građani Rajha, koja za cilj ima poništenje moderne Nemačke. Ova organizacija, koju policija označava kao terorističku, imala je svoj Savet, čiji su se članovi redovno sastajali kako bi pripremili puč.

Oni su navodno već pripremili svoje rukovodstvo koje bi postavili nakon državnog udara. Među uhapšenima su i bivši pripadnici vojske, ali i državljanka Rusije Vitalija B.

Šta je sporna organizacija

U pitanju je nekoliko ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca u Nemačkoj koji odbacuju legitimitet moderne nemačke države u korist Rajha, koji je postojao od 1871. do 1918. godine.

Heinrich XIII Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Oni tvrde da Nemački Rajh nastavlja da postoji u svojim granicama pre Drugog svetskog rata i da njime upravlja „Privremena vlada Rajha“.

Većina njihovih argumenata zasnovana je na selektivnom čitanju odluke Saveznog ustavnog suda iz 1973. u vezi sa Osnovnim ugovorom između Zapadne i Istočne Nemačke iz 1972. godine.

Kao vođe označeni su uhapšeni princ Hajnrih XIII Rojs i bivša poslanica Bundestaga Birgit Malzak-Vinkeman.

Heinrich XIII Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Ko je princ Hajnrih

Princ Hajnrih XIII Rojs ima 71 godinu i radi kao privatni konsultant. On je pripadnik kraljevske kuće Rojs koja je vladala u 12. veku.

U prošlosti je Princ Hajnrih privlačio pažnju antisemitskim izjavama u „Pokretu građani Rajha“. U govorima je tvrdio da Nemačka nije suverena država i da jevrejska elita podstiče ratove jer im je od koristi.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je tokom leta bio prisutan na incidentu u Bad Lobenštajnu kada je tamošnji gradonačelnik napao novinarku. Portparol kuće Rojs, čiji je deo princ Hajnrih, se tada ogradio od princa, nazvavši ga „zbunjenim starcem”.

Prema navodima nemačke policije, organizacija je sada planirala da postavi princa za novog lidera Nemačke. Kao pomoć, angažovao je Ruskinju Vitaliju B., koja je takođe uhapšena.

Njen zadatak navodno je bio da mu omogući kontakt sa ruskim vlastima, kako bi od njih zatražio podršku za svrgavanje aktuelne vlasti u Nemačkoj i uspostavljanje monarhije.

BONUS VIDEO Hapšenja osoba u Nemačkoj zbog planiranja državnog udara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar