Foto: Pixsell

Splitska policija sprovodi istragu zbog brojnih komentara korisnika društvenih mreža koji otvoreno pozivaju na likvidaciju novinarke splitskog portala, koja je snimala okupljanje ispred i u crkvi na Sirobuji, na Uskrs, gde se održavala misa protivno odredbama nacionalnog Štaba civilne zaštite.

Policija još nema konkretan broj osumnjičenih, ali veliki broj komentara spada u govor mržnje, a deo je pozivao i pretio fizičkim napadom na novinarku, prenosi index.hr.

Kako obrada nije gotova, policija još uvek ne raspolaže konkretnim brojem osumnjičenih, niti kvalifikacijom kaznenog dela jer može biti reč o javnom podstrekivanju na nasilje i mržnju prema drugom za šta je zakon predvideo sankciju do tri godine zatvora, ali može biti reč i o kaznenom delu pretnje novinaru u vezi sa njegovim poslom, za šta je predviđena kazna od šest meseci do čak pet godina zatvora.

Među komentarima onih koji su pozivali na nasilje prema novinarki, kako piše Dalmacija danas, bilo je i najgorih poziva na ubistvo. Građani su deo takvih komentara prijavili policiji, a ostatak treba da istraži sama policija.

Sve je eskaliralo do otvorenih poziva na linč zbog toga što je novinarka snimala okupljanje ispred i u crkvi na Sirobuji, na Uskrs, gde se odvijala misa protivno odredbama Nacionalnog štaba civilne zaštite i preporukama crkvenih vlasti.

Novinarki su tokom uskršnje mise vratima prikleštili ruku, a onda joj bacili mobilni telefon na beton, zbog čega su kazneno prijavljena tri muškaraca. Uz to je napadnuta i snimateljka N1 kojoj je jedan od vernika iz auta iz sve snage šakom udario u kameru.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram