Krvavi pir u starosedelačkoj zajednici i jednom gradu u kanadskoj pokrajini Saskačevan u kojem je ubijeno 10 osoba počeo je 4. septembra u 05.40 po lokalnom vremenu, a agonija stanovnika te oblasti trajala je satima. Osumnjičeni za napad još nisu uhapšeni, a policijska potera za njima je u toku. Za sada, motiv napada nije poznat, a kanadske spasilačke službe strahuju da je broj povređenih možda i veći od 15 koliko je prvobitno prijavljeno.

Sati agonije i panike

Policija je prvi poziv dobila u 05.40 po lokalnom vremenu 4. septembra. Prijavljeno je ubodanje nožem u Džejms Smit Kriju. Za nekoliko minuta stižu novi pozivi.

U 07.12 po lokalnom vremenum policija je pozvala javnost da odmah potraži sklonište i izdala upozorenje o opasnim osobama. U 07.57 policija je otkrila imena napadača i objavila njihove fotografije.

Pola sata kasnije, u 08.20 policijsko upozorenje o opasnim osobama prošireno je na celu provinciju Saskačevan. Do 11.25 po lokalnom vremenu potraga za osumnjičenima je proširena na susedne provincije Manitoba i Alberta.

U 12.07 kanadska policija upozorava javnost da je sumnjivo vozilo primećeno u Reginu, glavnom gradu pokrajine u kojoj se dogodilo masakr.

Ko su osumnjičeni?

Dvojica osumnjičenih za napade čiji motivi još nisu jasni identifikovani su kao Dejmijen Sanderson i Majls Sanderson. Obijica su u begu, objavila je na Tviteru Kraljevska kanadska konjička policija.

Kanada osumnjičeni za ubadanje Foto:EPA-EFE/ROYAL CANADIAN MOUNTED POLICE

„Osumnjičeni su možda u crnom Nissan Rogue vozilu“, upozorila je policija.

Iako sumnjičeni imaju ista prezimena, nije jasno da li su rođaci i kakav je veza je između njih, navodi BBC.

Građani su upozoreni da ne prilaze osumnjičenima, te da se sklone na sigurno mesto.

„Ne napuštajte sigurnu lokaciju. Budite oprezni i ne dopuštajte drugima da uđu u vašu rezidenciju“, navodi se u saopštenju policije.

Trudo: Užasan i srceparujući napad 

Napad u Saskačevanu je jedno od najsmrtonosnijih masovnih ubistava u istoriji Kanade. Kanadski premijer Džastin Trudo opisao je napad kao „užasan i srceparujući“.

Pročitajte još:

„Šokiran sam i razoren današnjim užasnim napadima. Odgovorni za današnje gnusne napade moraju biti privedeni pravdi“, poručio je Trudo.

Podsećamo, najmanje deset osoba je ubijeno, a 15 ranjeno u nizu napada nožem u starosedelačkoj zajednici i jednom gradu u kanadskoj pokrajini Saskačevan.

Žrtve su pronađene na 13 lokacija u Džejms Smit Kri Nejšnu, autohtonoj zajednici sa oko 2.000 stanovnika, i selu Veldon, severoistočno od Saskatuna, najvećeg grada pokrajine Saskačevan.

U Džejms Smit Kri Nejšnu, proglašena je vanredna situacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare