Antonio Gutereš Foto: REUTERS/Christinne Muschi

Čovečanstvo je postalo oružje za masovno uništenje prirode prema kojoj se ponašamo kao da je toalet, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš na ceremoniji u Montrealu na otvaranju sastanka o biodiverzitetu COP15.

„Sa našim neograničenim apetitom za nekontrolisanim i nejednakim ekonomskim rastom, čovečanstvo je postalo oružje za masovno uništenje“, rekao je Gutereš.

Gutereš smatra ovu konferenciju kao šansu čovečanstva da prekine te „orgije destrukcije“.

Od dolaska na mesto generalnog sekretra UN 2017. godine Guterešu je jedan od prioriteta borba protiv klimatskih promena.

Njegove žustre reči na otvaranju skupa COP15 pokazuju da mu je takođe važna sudbina ugroženih biljki i životinja na planeti, što su međusobno povezane krize.

Izazovi za konferenciju o biodiverzitetu COP15 su veliki, milion vrsta je pod pretnjom izumiranja, trećina teritorije planete je ozbiljno narušena i plodno tlo nestaje, dok zagađenje i klimatske promene ubrzano deluju na uništenje okeana.

Hemijski proizvodi, plastika i atmosfersko zagađenje guše zemlju, vodu i vazduh dok zagrevanje planete kao posledica sagorevanja foslilnih goriva izaziva klimatski haos od toplotnih talasa i šumskih požara do suša i poplava.

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupljaju se od 7. do 19. decembra da pokušaju da utvrde decenijski dogovor za prirodu. Međutim ishod pregovora koji se vode oko dvadesetak ciljeva namenjenih da očuvaju ekosisteme do 2030. godine i dalje je neizvestan.

„Danas nismo u harmoniji sa prirodom, naprotiv sviramo mnogo drugačiju melodiju“, jednu „kakofoniju haosa koja se svira instrumentima za razaranje“, rekao je Gutereš.

***

BONUS VIDEO: Pojedinim životinjskim vrstama preti izumiranje zbog klimatskih promena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar