Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIKc

Naglo širenje koronavirusa, koji iz dana u dan odnosi sve više života u evropskim zemljama, "podiže zidove" među narodima, odnosno zatvara granične prelaze, pa je tako u Srbiji privremeno zatvoreno njih 44, dok je američki predsednik Donald Tramp zabranio sve letove iz Evrope u narednih 30 dana.

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, u Srbiji su privremeno zatvorena 44 prelaza za drumski, železnički i rečni saobraćaj. Granični prelazi „pod ključem“ su prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Portparol Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon, potvrdio je da je Srbija zatvorila neke granične prelaze sa Hrvatskom u sklopu mera borbe protiv širenja koronavirusa. Kon je rekao da su zatvoreni granični prelazi Batina-Bezdan, železnički most Erdut-Bogojevo i rečni prelaz Apatin.

Foto: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

 

On je istakao da su zatvoreni granični prelaz Batina-Bezdan, železnički most Erdut-Bogojevo i rečni prelaz Apatin. Zatvoreni su i neki granični prelazi sa Bosnom i Hercegovinom. Mere se primenjuju od jutros.

Iz Granične policije BiH rekli su da su obavešteni o merama i da se radi o prelazima Badovinci-Popovi, Jamena-Donje Crnjelovo, graničnim prelazima za pogranični saobraćaj Mokronozi i Carevo Polje, graničnom prelazu Zvornik (Stari most), železničkoj stanici Brasina na teritoriji Srbije, i graničnom prelazu Skelani-Bajina Bašta.

Takođe, šest manjih graničnih prelaza između Srbije i Mađarske ne rade od jutros u sedam sati, kada su zatvoreni i neki prelazi sa Hrvatskom. Sa druge strane, severnomakedonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je granični prelaz Prohor Pčinjski zatvoren za putnike i putnička vozila, u skladu sa dogovorom sa Vladom Srbije.

Zdravstveno upozorenje za putnike 

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja objavilo zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima ima slučajeva infekcije izazvane novim koronavirusom.

„Takvi putnici, u cilju sprečavanja prenošenja infekcije u Srbiji, ali i u cilju zaštite sopstvenog zdravlja, dužni da u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima. Putnicima iz drugih zemalja preporučuje se i da, ako osete simptome infekcije organa za disanje, kao što su povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo, odmah stave masku preko usta i nosa, pojačaju higijenu ruku, izbegavaju kontakte sa drugim osobama, koriste maramicu kad kijaju ili kašlju i pozovu telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kojem borave.
Uputstva o daljem postupku oni koji imaju takve simptome dobiće od epidemiologa“ kaže se u saopštenju.

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Kini, Južnoj Koreji i Švajcarskoj, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej u Kini, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang u Koreji i kantonu Tićino u Švajcarskoj. Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.

Foto: Printscreen arcgis.com

 

Tramp zabranio sve letove iz Evrope

U danu kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, predsednik SAD Donald Tramp objavio je nove ekonomske mere i zabranu putovanja iz većeg dela Evrope u SAD na 30 dana, u okviru mera za obuzdavanje pandemije, piše Glas Amerike.

„Ovo nije konačna kriza. Ovo je samo trenutak u vremenu koji ćemo prevazići zajedno kao nacija i kao svet. Da bismo sprečili da novi slučajevi prodru u našu zemlju, prekidam sva putovanja iz Evrope ka SAD narednih 30 dana“, rekao je američki predsednik u obraćanju iz Ovalne kancelarije.

Zabrana koja stupa na snagu u petak u ponoć odnosiće se na putnike koji su posetili 26 zemalja šengenskog područja EU bez granica u EU tokom poslednjih 14 dana, ali ne i putnike iz Velike Britanije ili Irske, ili na američke državljane, stalne stanovnike Amerike i njihove uže članove porodice.

Takođe, zabrana se ne odnosi na osobe sa dozvolom trajnog boravka u SAD (nosioce takozvane „zelene karte“), najbliže članove porodice američkih državljana i još nekih pojedinaca, koji su imenovani u proklamaciji.

U obraćanju naciji iz Bele kuće, Tramp je okrivio Evropsku uniju da nije delovala dovoljno brzo da se suoči sa novim koronavirusom i naveo da su klastere tog virusa u SAD „posejali“ evropski putnici. Rekao je da su SAD napravile spasonosan potez sa ranim delovanjem oko Kine i da sada moraju da preduzmu istu akciju sa Evropom.

Taj potez izazvao je zbrku kod Amerikanaca u Evropi, koji su se odmah krenuli na aerodrome u pokušaju da se vrate kući.

Burna reakcija Evrope

Lideri Evropske unije izjavili su da ne odobravaju odluku predsednika Trumpa da drastično ograniči putovanja iz delova Evrope u SAD usred pandemije koronavirusa.

U izjavi, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, rekli su da je izbijanje pandemije „globalna kriza, nije ograničena na bilo koji kontinent i zahteva saradnju, a ne jednostrane akcije“.

„Evropska unija ne odobrava odluku SAD da uvede zabranu putovanja. Ta odluka donesena je jednostrano i bez konsultacija“, navodi se u saopštenju.