Foto: MARTIN DIVISEK/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE,Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas o tri ključna problema - stvaranju velikog gasnog čvorišta u Turskoj, susretu zvaničnika Rusije i Sjedinjenih Država u Istanbulu i sporazumu o izvozu žitarica.

„Detaljno je razgovarano o aktuelnim aspektima bilateralne saradnje u različitim oblastima. Konstatovana je pozitivna dinamika trgovinsko-ekonomskih veza, sistematska promocija značajnih zajedničkih projekata“, saopšteno je iz Putinovog kabineta.

Dodaje se da su Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru naglasili značaj izgradnje velikog gasnog čvorišta na teritoriji Turske.

Predsednici Rusije i Turske su prethodno naložili da se detaljno i brzo razradi pitanje stvaranja gasnog čvorišta u Turskoj, preko kojeg bi, posebno, Ruska Federacija mogla transportuje gas iz Severnih tokova u Crnomorski region i Tursku.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

„Centar za distribuciju gasa u okviru projekta čvorišta nalazio bi se u Trakiji, evropskom delu Turske“, rekao je ranije Turski ministar energetike Fatih Donmez.

Putin je rekao je da bi čvorište prirodnog gasa u Turskoj moglo biti uspostavljeno prilično brzo i predvideo da će mnogi kupci u Evropi želeti da potpišu ugovore.

Ruski predsednik je predložio da Turska bude baza za snabdevanje gasom ranije ovog meseca, nakon što su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama u septembru.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

Erdogan: Važno je da Rusija i SAD razgovaraju

Erdogan je tokom telefonskog razgovora sa ruskim kolegom ocenio da je nedavni susret bezbednosnih službi Rusije i SAD u Istanbulu veoma važan kako bi se sprečila nekontrolisana eskalacija sukoba.

U telefonskom razgovoru, Erdogan je rekao da diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini moraju biti unapređeni i zahvalio je Putinu na produženju sporazuma o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Pročitajte još:

„Uzimajući u obzir produženje Inicijative za još 120 dana i otklanjanju prepreka za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetsko tržište, Putin i Erdogan su istakli važnost sveobuhvatne i potpune implementacije ovog sporazuma, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Raketirani brojni gradovi u Ukrajini