Ilustracija: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Naučnici su okrivili otrovanu ribu za niz napada foka na ljude u Južnoj Africi, uključujući i američku glumicu Lulu Tejlor.

U Kejptaunu je prijavljeno nekoliko ničim izazvanih napada. U onom koji je uključivao Tejlora, životinja je jurila dečaka koji se igrao u plićaku.

Prethodni napad prijavila je žena na drugoj plaži na poluostrvu Kejp, gde su je jurili i napadali, dok je ronilac rekao da su mu ostali tragovi ugriza kada je foka pokušala da ga odvuče u duboku vodu.

Serija incidenata je navela zbunjujuće naučnike da istraže uzroke napada životinja koje obično ne ciljaju ljude. Foke generalno neće inicirati agresiju na ljude, osim ako nisu ozbiljno izazvane.

Ali u Kejptaunu, izveštaji o napadima su se povećali od masovnog odumiranja životinja duž obale. Oni su pripisani domoinskoj kiselini, objavio je Tajms.

Kiselina je prirodni neurotoksin koji proizvode morske alge koji se nakuplja u malim ribama i lignjama. Zatim ih jedu predatori u okeanu. Naučnici su rekli da alge obično cvetaju samo nekoliko nedelja.

Međutim, toplije vode kao rezultat klimatskih promena i zagađenja uzrokovale su da toksično cvetanje, poznato kao „crvena plima“, poraste i traje duže, kažu oni.

Bret Glasbi, iz gradske fondacije za obrazovanje „Dva okeana“, rekao je za Dejli Maverik da su napadi bili „odbrambeno ponašanje“.

„To nije agresivno ponašanje… to je odbrambeno ponašanje. Prošle godine smo imali masovno odumiranje na našim obalama koje se pripisuje trovanju domoinskom kiselinom usled cvetanja algi crvene plime“, rekao je on izdanju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Foke jedu ribu i ljuskare koji imaju trovanje zbog cvetanja algi – jedan od simptoma je oticanje mozga. Životinje koje prežive trovanje domoinskom kiselinom trpe neurološka oštećenja i sumnjamo da je to ono što je dovelo do povećanja broja napada oko Kejptauna“, objasnio je Glasbi.

U napadu na Tejlor snimci su pokazali kako pobesnela životinja juriša na dete i pokušava da ga ugrize dok je muškarac vikao „Izlazi iz vode“.

Posmatrači su vrištali pre nego što su dvojica muškaraca priskočila u pomoć, zbog čega je životinja pobegla.

Ali onda se može čuti kako žena viče dok stvorenje nastavlja da je napada u moru. Pokušala je da ga odgurne, ali nije uspela, što je navelo grupu svedoka da joj pomogne.

Jedan muškarac je na kraju zgrabio životinju za peraje i bacio je nazad u vodu dok je žena sklonjena na sigurno.

Vlasti Južne Afrike pozvale su turiste da se drže dalje od morskih divljih životinja nakon napada 3. januara.

BONUS VIDEO: Ajkula se poigrava sa jatom riba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar