Viktor Orban/Foto:AP//Markus Schreiber)
Viktor Orban/Foto:AP//Markus Schreiber)

Evropska komisija preporučila je da se Mađarskoj uskrati 13,3 milijardi evra zbog toga što vlada Viktora Orbana nije uspela da sprovede opsežne reforme, što je od nje tražila Evropska unija.

U predlogu se navodi da se Budimpešti uskrati 5,8 milijardi evra iz fonda za oporavak od kovida i sedam i po milijardi redovnih budžetskih sredstava, preneo je BBC.

Evropska komisija je saopštila da podržava mađarski plan oporavka od kovida, ali da isplata nije moguća sve dok Budimpešta „u potpunosti i ispravno ne sprovede” 27 preporuka u reformi pravosuđa, kao i mere u okviru nacionalnog plana oporavka.

Mađarski ministar zadužen za pregovore Tibor Navračič rekao je da je Vlada Mađarske ispunila sve što je Brisel od nje tražio i da je uspostavio radnu grupu za borbu protiv korupcije.

Navračič je za današnju preporuku Evropske komisije optužio pritisak koji u Evropskom parlamentu vrše liberali i levičarske grupacije.

Evropski parlament je prošle nedelje upozorio na rizik da mađarka vlada zloupotrebi evropske fondove, a nedavno je usvojio izveštaj u kome se Orban optužuje za formiranje „izborne autokratije“.

„Plašim se da je Evropska komisija izložena političkom pritisku i to, naravno, nije dobro za nas, ali Evropska komisija bi svoje zaključke morala da donosi na osnovu činjenica“, rekao je Navračič.

Konačnu odluku o tome da li će Mađarskoj biti uskraćeno 13,3 milijardi evra doneće narednog meseca lideri 27 država članica Evropske unije.

***

BONUS VIDEO: Orban je to ovako objasnio Evropskoj komisiji: Uđeš u bar…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar