Foto: EPA/FEDERICO GAMBARINI

Kao i sve što je najavila Evropska unija, juče je odloženo i uvođenje takozvanog ETIAS sistema, što podrazumeva da će posetioci koji u EU stižu iz trećih zemalja za ulazak morati da plate sedam evra po osobi. Ta dozvola će važiti tri godine i sa njom će biti moguće posetiti svaku od 26 zemalja članica Šengena.

Prema prvim najavama, ekvivalent američkom ESTA sistemu trebalo je da stupi na snagu od maja 2023. godine, ali je njegova primena odložena za novembar, nakon čega će svi posetioci između 18 i 70 godina koji u EU stignu iz inostranstva moraju da podnesu zahtev za boravak unutar Šengena i da ga plate. Ovaj uslov važiće za sve britanske i američke posetioce, ali i za građane iz Srbije i BiH.

Naknada će se plaćati putem posebnih sajtova ili aplikacije, a sama procedura bi trebalo da traje do četiri nedelje. Međutim, kada dozvola bude odobrena, ona će važiti tri godine i biće moguće posetiti svaku od 26 zemalja članica Šengena.

Planovi za uvođenje ETIAS-a postoje već nekoliko godina, a njegova svrha je uspostavljanje boljeg sistema nadzora šengenskih granica kroz pretproveru putnika. Šengen obuhvata većinu zemalja članica EU, ali i zemlje poput Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

***

BONUS VIDEO: Josip Juratović i Željko Pantelić; „Utešna Evropska unija“ za zapadni Balkan 


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar