Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

Ruski predsednik Vladimir Putin bi uskoro mogao da mobiliše još dva miliona vojnika, uključujući 300.000 žena, u očajničkom pokušaju da dobije rat protiv ukrajinskih snaga.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, demantovao je da bi moglo biti dodatne regrutacije, ali s obzirom na to da Putin i dalje odbija da potpiše potrebnu uredbu koja će okončati ovaj trenutni talas mobilizacije, to podstiče dodatne glasine da će ih biti još. Ruski izvori nagađaju da će uslediti dodatna regrutacija jer Rusija nastavlja s ponižavajućim porazima u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Telegram kanal General SVR kaže kako Putin smatra ‘dovoljnim‘ za pobedu da pozove u rat još dva miliona ljudi, od čega oko 300.000 žena.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

„Veliki broj žrtava među mobilisanim samo će okupiti rusko društvo i pojačati sadašnji režim bez obzira na to hoće li rezultat biti pobeda ili poraz“, navodi se.

Valeri Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, rekao je da je namera mobilisati ne 300.000, 400.000 ili 500.000, nego, i do dva miliona ljudi, uključujući 300.000 žena, nakon proslave Nove godine.

Štaviše, tvrdi da se planira da se sprovede mobilizacija istovremeno sa uvođenjem vanrednog stanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Upozorio je takođe da bi trebalo proširiti ratno stanje ili na celu Rusiju ili na značajan deo njene teritorije, uključujući velike ruske gradove Moskvu i Sankt Peterburg.

„Ovo se događa u trenutku kada su se i ruski zatvorenici prisiljeni da se bore u Ukrajini, a vlasti im prete dužim kaznama i batinama ako odbiju“, izveštava The Miror.

Naime, ukupna zatvorska populacija u Rusiji pala je za 23.000 u samo dva meseca a Putin nastoji da ih što više pošalje na front.

Foto:profimedia.rs

Oko 500 zatvorenika ubijeno je u borbama u Ukrajini, a službeno je obrazloženje Kremlja da su se „dobrovoljno“ prijavili u zamenu za slobodu nakon rata. Izvori govore, prema informacijama prikupljenim na temelju onoga što su rekli rođaci, da je to nemoguće odbiti, jer „ako zatvorenici to učine, mogli bi nestati“.

U svakom slučaju, čini se da je nova mobilizacija vrlo izgledna već u januaru s obzirom na to da situacija na ukrajinskim frontovima ne ide u smeru koji Kremlj očekuje.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar