Rafeal Vornok Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Birači u američkoj saveznoj državi Džordžiji danas glasaju na poslednjim ovogodišnjim izborima za nov saziv Senata, a kandidati u drugom krugu su demokratski senator Rafael Vornok i republikanski kandidat, bivši igrač američkog fudbala Hršel Voker.

Ishod drugog kruga izbora odlučiće da li će demokrate predsednika Džozefa Bajdena osvojiti većinu u Senatu ili će odnos snaga ostati isti kao u prethodnom sazivu – po 50 senatskih mesta i za demokrate i za republikance.

Današnja izborna trka biće i poslednji test uticaja bivšeg predsednika Donalda Trampa na birače, koji nastoji da osvoji još jednu nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024. godine.

Kampanju republikanca Vokera opterećuje niz optužbi, uključujući i tvrdnje njegovih bivših ljubavnica da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim, međutim on negira te optužbe.

Drugi krug izbora u Džordžiji je najskuplja izborna trka ovogodišnjeg izbornog ciklusa u koju je utrošeno više od 400 miliona dolara, a prema objavljenim podacima, Vornok je imao jasnu prednost kada je reč o novcu izdvojenom za kampanju.

Birališta se zatvaraju u 7 sati uveče po lokalnom vremenu, a mogućnost ranijeg glasanja već je iskoristilo gotovo 1,9 miliona birača, tj. 47 odsto od ukupnog odziva u prvom krugu održanom 8. novembra.

BONUS VIDEO:  Američki izbori: Republikanci uzimaju Kongres

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar