Foto:Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije objavilo je statistiku krivičnih dela vezana za upotrebu oružja u Rusiji. Navodi se da je broj oružanih zločina porastao gotovo za 30% u poslednjih deset meseci. MUP Rusije je objavio podatke o čak pet hiljada slučajeva naoružanih zločina u periodu od januara do novembra ove godine. Najviše ima slučajeva u pograničnom području s Ukrajinom, kao što su Kurska i Belgorodska oblast.

Broj krivičnih dela počinjenih upotrebom eksploziva i eksplozivnih naprava je dostigao vrhunac u poslednjih šest godina.

Broj takvih zločina je dostigao brojku od 283 za navedeni period.

U 56 federalnih jedinica Ruske Federacije zabeležen  je pad krivičnih dela u odnosu na prošlu godinu. ali se porast registrovanih zločina znatno povećao u preostalih 29 jedinica, a u tu brojku nisu uračunate ukrajinske oblasti, koje je Ruska Federacija nedavno anektirala.

Najveći porast oružanih zločina je zabeležen u pograničnim federalnim jedinicama. Kurska oblast beleži porast od 675% u odnosu na isti period prošle godine, dok je Belgorodska na drugom mestu s 213.3% u odnosu na isti period. Treća je Moskva koja beleži rast od 203.2%.

Prema statistici MUP-a Ruske Federacije, u nenaseljenim mestima otkriveno je sto slučajeva nezakonite nabavke, prenosa, prodaje, prevoza, skladištenja ili nošenja oružja ili municije.

Povećan je i broj otkrivenih slučajeva krađa i iznuda oružja, municija i eksplozivnih naprava za 12.6% u odnosu na prošlu godinu.

Broj teških krivičnih dela koje su počinile organizovane grupe porastao je za 21.5% u odnosu na prošlu godinu. Njihov udeo u ukupnom broju istraženih krivičnih dela porastao je sa 9.7% na 11.1%.

Prema podacima MUP-a, četiri od pet krivičnih dela je počinjeno u gradovima, a više od pola svih registrovanih zločina se odnosi na krađe, prevare i razbojništva. Osim običnih oružanih krivičnih dela, rast obuhvataju i ekstremistički zločini. Tako je za devet meseci ove godine zabeleženo 1125 krivičnih dela, povezanih s ekstremizmom, što je povećanje od 31.7% u odnosu na prošlu godinu.

Jedan ruski advokat je u intervjuu za ruski portal Vedomosti izjavio kako se porast broja krivičnih dela počinjenih upotrebom oružja može objasniti posledicama granatiranja kojima su regije Središnjeg federalnog okruga izložene. U Središnji federalni okrug između ostalog spadaju spomenute oblasti: Kurska i Belgorodska. Isto tako, prema njegovim rečima, krizna periode u zemlji prati porast nasilnih zločina.

BONUS VIDEO: Taktičke vežbe ruskih regruta u Belorusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar