Slovenija granica
Hrvatska granica Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pravosnažnom odlukom karlovačkog Županijskog suda 71-godišnji Ivica G. iz Gorice u BiH sa prebivalištem u Zagrebu, osuđen je na dve godine zatvora zbog krijumčarenja nešto manje od kilograma heroina iz BiH u Hrvatsku.

Ivica G. je prvbitno, po optužnici splitskog ODO-a, na Opštinskom sudu u Splitu bio osuđen na godinu i dva meseca zatvora, ali viši sud je nakon žalbe tužilaštva povisio kaznu. Mora da platiti i 47.500 kuna (oko šest hiljada evra) novčane kazne, piše Slobodna Dalmacija.

Osuđen je jer je 11. januara 2021. godine zatečen u Vinjanima Gornjim dok je upravljao vozilom marke Hyundai, a s njim su u vozilu bili njegova supruga, ćerka i dve maloletne unuke.

Foto: Ilustracija

Policija ga je, očito imajući dojavu, izdvojila sa strane na graničnom prelazu dok je pokušavao da uđe iz Hrvatske u BiH, a službeni policijski pas za detekciju droga nanjušio je osam PVC folija s ukupno 990 grama heroina koje su bile skrivene u nosaču zadnjeg branika vozila.

Procena je bila da je droga vredna oko 65.000 evra.

Nakon privođenja i pri ispitivanju tvrdio je da nema pojma kako se droga našla u automobilu te da je ostao zatečen kada su je policajci našli. Uveravao je da je dobrog imovnog stanja, da se nikada u životu ne bi bavio drogom i da ni s kim nije u lošim odnosima.

Foto:Shutterstock

„Sa suprugom, ćerkom i unukama sam krenuo 11. januara oko 10 sati, a jedino smo stali na odmorištu Janjče nešto da pojedemo dok je vozilo sve vreme bilo parkirano kraj nas… Vozilo koristim uglavnom ja, a povremeno supruga i moj sin, a u BiH imam svoju firmu koja ostvaruje dobre prihode pa sam ja mesečno 15-ak dana tamo, a isto toliko u Zagrebu. Dok sam spremao stvari za put, stavljao sam ih u prtljažnik i ništa neobično nisam primetio…“, tvrdio je na ispitivanju, priznajući da ga je i dvadesetak dana pre na Lučkom zaustavila policija.

Supruga i on su tada prenoćili u policiji zbog sumnje da prevoze heroin, ali u pretrazi nikakva droga nije nađena.

Nedugo potom promenio je registarske oznake na automobilu. Pojasnio je da je to uradio devet godina nakon što je tablica izgubljena ili ju je neko skinuo deci dok su bili u večernjem izlasku i to zato jer su ga na granici uvek pitali za tu tablicu.

Foto:Shutterstock

U sistemu MUP-a stajalo je upozorenje da je tablica izgubljena i rekli su mu da se ne može brisati dok se ne nađe ili dok ne napravi nove registarske oznake. Dobio ih je baš nakon prve pretrage na Lučkom.

„Ne znam da li neko želi da me eliminiše iz posla ili se neko od moje porodice upetljao u nečasne radnje. Ceo život se bavim vođenjem carinskog terminala na granici, nemam nikakvih ličnih saznanja o drogi niti je koristim osim što je opštepoznato da se droga prenosi iz BiH u Hrvatsku, a ne obratno i to zato jer je u Hrvatskoj tržište, a BiH je samo tranzit. Potpuno je suludo da bi se ja kao čovek od 70 godina upustio u šverc droge iz zemlje u kojoj je droga skuplja u zemlju u kojoj je ona jeftinija“, rekao je na saslušanju, prenosi Slobodna Dalmacija.

„Da sam hteo da bavim švercom za tako nešto ima puno pametnijih stvari, a ne baviti se drogom“, rekao je.

Pročitajte još:

Ivica je rekao da je, kada je sprovedena prva pretraga vozila bio izbezumljen.

„I već sam tada pretpostavio da neko želi da mi smesti“, kazao je Ivica G. koji je u istražnom zatvoru malo više od pet meseci. Tvrdio je i da je vozilo desetak dana pre bilo u Hercegovini i da je moguće da je tada neko stavio drogu, ali da nije uspeo da je izvadi dok je auto bio u Hrvatskoj.

Na pronađenim paketima droge nisu nađeni otisci prstiju Ivice G., a sudija je obrazložio da to ne znači ništa samo za sebe jer je poznato da droga od trenutka nabavke „do distribucije konzumentu prolazi kroz ruke više osoba koje je vagaju, prepakuju, mešaju, prevoze…“.
Nije prihvatila ni odbranu optuženog, utvrdivši, uz ostalo, da je svesno krijumčario drogu radi dalje preprodaje te „da je teško poverovati da neko hoće da ga eliminiše iz posla sada kada je u penziji“.

BONUS VIDEO Hapšenje osumnjičenih za ubistvo Ranka Eskobara