Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin je bio na hormonskoj terapiji za rak kada je napao Ukrajinu, što mu je možda pomutilo rasuđivanje, tvrdi danska obaveštajna služba.

Agent danske odbrambene obaveštajne službe FE, koji se zove samo Joakim, rekao je da ruski diktator takođe pati od hroničnog bola, što objašnjava zašto je tokom rata viđen kako se čvrsto drži stolove i stolice kako bi imao potporu.

Zvaničnik, koji vodi dansko prikupljanje obaveštajnih podataka o Putinu, rekao je da dijagnoza raka kod ovog 70-godišnjaka nije smrtonosna, ali da su lekovi koje su mu prepisali možda dali ‘obmanu veličine’.

On je za nemačku novinsku kuću Berlingske rekao: „Ovo je hronični bol od kojeg pati već duže vreme. Zato ima tendenciju da sedi i čvrsto hvata stvari. To je da se ublaži bol“.

Foto:profimedia.rs

Osim toga, tajna služba veruje da je ruski predsednik dobio jak lek da bi umanjio bol, koji može biti posledica pada ili sportske povrede, prenosi Dejli mejl.

Putina su mučile glasine o njegovom lošem zdravlju tokom 2022. godine, podstaknute njegovim javnim nastupima gde je delovao nespokojno i nesigurno, često se hvatajući za površine oko sebe da bi imao oslonac.

Danski špijuni u FE takođe veruju da je Putin ranije imao rak i da je bio na lečenju na početku rata u Ukrajini.

Joakim je rekao: „Deluzije veličine su jedna od poznatih nuspojava vrste hormonskog tretmana na kojem je bio. To nije nešto što mogu da kažem sa sigurnošću, ali mislim da je to uticalo na njegove odluke kada je započeo rat u Ukrajini.“

Joakim je rekao da je spušteno lice vođe ratnog huškača još jedan znak ovog hormonskog tretmana, dodajući da je verovatno da mu je dijagnostikovan rak štitne žlezde.

Tvrdnje potkrepljuju drugi obaveštajni izveštaji koji sugerišu da je Putin postao više paranoičan i nestabilan.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Direktor CIA-e Vilijam Berns rekao je prošle godine: „Imao sam posla sa predsednikom Putinom i gledao ga mnogo godina i ono što sam video, posebno u poslednjoj deceniji, je da se on na neki način upija u veoma zapaljivoj kombinaciji tuge, ambicija i nesigurnosti, koji su svi nekako umotani zajedno“.

U nedavnom izveštaju Volstrit žurnala takođe se tvrdi da je Putin izbegavao internet iz straha od zapadnog nadzora i da je u potpunosti zavisan od izveštaja svojih lično imenovanih savetnika koji se plaše da govore istinu.

Neka ažuriranja sa bojnog polja mogu čak i sa danima zakašnjenja da stignu na njegov sto, što znači da informacije više nisu relevantne.

Njegovi saradnici često ističu uspehe Moskve i umanjuju njene brojne neuspehe u ratu, dajući Putinu uverenje da će i dalje nastaviti do pobede.

Američki obaveštajci tvrde da nema nijedne visoke ličnosti Kremlja koja je spremna da ga uznemiri ili da se suprotstavi njegovom izopačenom pogledu na svet.

Predsednik Rusije je čak održao sastanke sa vojnim stručnjacima i proizvođačima oružja koji su bili zbunjeni njegovim zabludelim stanjem uma.

Agenti u FE veruju da je Rusija bila blizu pobede u ratu u prve dve nedelje, ali im je Putin stao na put. Šefovi obaveštajnih službi tvrde da je predsednik lično intervenisao i odbacio svoje generale, što znači da snage nisu znale šta treba da rade.

Telegram kanal General SVR, koji navodno ima insajderske izvore u Kremlju, rekao je da su Putinovi lekari nedavno primetili „značajno pogoršanje njegovog zdravlja“ i preporučili mu da se povuče da bi se odmorio.

Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

„U decembru je, prema lekarskim preporukama, predsednik otkazao nekoliko tradicionalnih događaja i nekoliko poseta“, navodi kanal. Putin se „brzo umara“, pati od „čestih vrtoglavica i glavobolja“, a takođe je sklon „pomućenju svesti“, dodaje se.

PROČITAJTE JOŠ:

Stresovi njegovog neuspelog rata u Ukrajini takođe uzimaju danak, tvrdi se.

„Stalna nervna napetost i poniranje u probleme na frontu stvorili su negativno okruženje za tok njegovih bolesti“, dodaje se.

U decembru je otkazao planirane nastupe na nizu značajnih događaja.

Ovo uključuje povlačenje u poslednjem trenutku sa predsedničkog putovanja u Pskov 28. decembra, za šta se zvanično okrivljuju „nepovoljni uslovi letenja“ uprkos vremenskoj prognozi koja ukazuje da je nebo bilo vedro.

Izveštava se da je ruski predsednik odložio posetu najvećoj ruskoj fabrici tenkova u Nižnjem Tagilu, na planinama Ural, a takođe je otkazao svoje uobičajeno pojavljivanje na sastanku ministara svoje vlade krajem godine.

Putin je odbio da nastavi svoju tradicionalnu decembarsku konferenciju za štampu, na kojoj predsednik obično govori do četiri sata i dobija pitanja novinara i gledalaca, pa je čak otkazao i svoju voljenu utakmicu hokeja na ledu na kraju godine.

Spekulacije o Putinovom zdravlju su se kovitlale otkako je 24. februara naredio trupama da pređu ukrajinsku granicu. Delovao je nesigurno tokom javnih nastupa, uključujući neobično vrpoljenje rukama i nogama na sastancima sa drugim svetskim liderima.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar