Željka Cvijanović Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Potpredsednica SNSD-a Željka Cvijanović, izjavila je da novo brojanje glasova sa potpunim pristupom posmatrača nije problem, ali da će njena partija zahtevati da se sve snima i uživo prenosi na medijima, s ciljem potpune transparentnosti.

Na hitnoj sednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine doneta je u ponedeljak odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsednika Republike Srpske, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, zbog, kako su naveli, „neregularnosti i matematičkih nelogičnosti“.

„Pošto se do ponovnog brojanja došlo manipulativno, pod pritiskom stranaca i opozicije iz Republike Srpske, SNSD će zahtevati da se sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup, s ciljem potpune transparentnosti“, naglasila je Cvijanović.

Foto: EPA-EFE/ALEKSANDAR GOLIC

Ona je rekla da SNSD nema poverenja u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i da razlozi za odluku koja je doneta nisu predviđeni u zakonu.

„CIK je doneo odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsednika Republike Srpske ne da bi nešto proverili, već da pokradu, odnosno da prekrajaju izbornu volju građana. Da su hteli da proveravaju, držali bi se zakona i ne bi nam pričali da su odlučivali na osnovu `šokantnih medijskih pisanja`, već na osnovu zakona i činjenica“, ukazala je Cvijanović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Potpredsednica SNSD-a je istakla da je to „pripremljen scenario još onda kad su imenovani članovi CIK-a iz partijskih redova umesto iz reda profesionalaca“ i da se „na partijski vezane članove CIK-a vrši pritisak iz partijskih redova, OHR-a i tri ambasade“.

Ona je poručila da „ponovljeno brojanje nije problem, ali da nezakonito delovanje jeste“, navodi Srna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar