Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE/Vlada Crne Gore

Deklaracija o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine koju je odlazeći premijer Dritan Abazović juče potpisao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim prvobitno je bila upućena predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću kao deklaracija koju je trebalo da potpišu šefovi država, saznaje Pobjeda.

Taj dokument kabinetu Đukanovića uputila je Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Kabinet crnogorskog predsednika, prema informacijama Pobjede, zatražio je mišljenje o tekstu deklaracije od Ministarstva spoljnih poslova, crnogorske ambasade u Kijevu i misije Crne Gore pri NATO.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Odgovor su očekivali do sredine decembra, ali, umesto toga, posredstvom medija obavešteni su da je Deklaraciju sa Zelenskim potpisao odlazeći premijer Dritan Abazović.

„Prošle sedmice smo poslali dopis Ministarstvu spoljnih poslova, a mišljenje na tekst Deklaracije tražili smo i od misije Crne Gore pri NATO i crnogorske ambasade u Kijevu. Odgovor smo zatražili do polovine decembra meseca da bi nakon dobijenog mišljenja doneli i odluku hoće li se potpisivati bilateralna deklaracija ovog tipa. Međutim, iz medija smo juče obavešteni da je premijer potpisao taj tekst“, kazao je izvor Pobjede iz kabineta Đukanovića.

Kako je došlo do toga da Abazović potpiše dokument koji je upućen Đukanoviću i zbog čega o tome kabinet crnogorskog predsednika nije obavešten nije jasno. Pobjeda je pitala kabinet Abazovića da pojasne kako je došlo do toga da odlazeći premijer juče potpiše Deklaraciju sa Zelenskim, ali odgovor nije stigao.

Foto: Government Montenegro

Da će potpisati Deklaraciju Abazović je obavistio javnost juče ujutro. Sa ukrajinskim predsednikom razgovarao je oko 14 sati, nakon čega je usledilo potpisivanje koje je bilo otvoreno za medije.

Zelenski je u obraćanju, pre potpisivanja, zahvalio Crnoj Gori i kazao da dve zemlje odnos zasnivaju na međusobnom poštovanju.

„Želeo bih da podvučem da Crna Gora predstavlja dom i za izbeglice, žene i decu, porodice kojima je potrebna podrška od početka agresije. Znam da nema ovog odnosa, tako to ne bi bilo. Vidim jedinstvo, od prvog dana videli smo vašu podršku koja je pristizala. Imali smo i sjajan susret i znamo da nas podržavate u svim smerovima“, istakao je Zelenski.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podsetio je i na podršku Crne Gore Ukrajini i poručio da će pobeda te zemlje u borbi protiv ruske agresije biti zajednička.

Abazović je bio saglasan i istakao je da se Ukrajina bori za zajedničke vrednosti i pravo ljudi da biraju način života i to kako vide budućnost svoje zemlje.

„Posle mnogo problema, siguran sam da će ovaj rat biti završen na način da će Ukrajina zaštititi svoju teritoriju i više sam nego siguran da ste poslali poruku međunarodnoj zajednici, uključujući i Crnu Goru – da je u teškim vremenima potrebno pokazati globalnu solidarnost“, kazao je Abazović.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar