Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je da koronavirus vidi kao ličnog neprijatelja, kao i da su pojedine zemlje bile sebične kada je reč o raspodeli vakcina.

„Sve bi bilo lakše da smo delili znanje i pomagali jedni drugima, ali došlo je do većih podela nego što sam očekivao. To je ljudska priroda. Pandemije izvlače ono najbolje i najgore u ljudima. Neki pojedinci i zemlje smatrali su da imaju pravo da budu prvi vakcinisani. U razvijenim zemljama vakcinišemo mlade i decu, dok su stariji Afrikanci i Latinoamerikanci bez vakcinacije“, istakao je milijarder.

POGLEDAJTE JOŠ:

Gejts tvrdi da je sate proveo proučavajući koronavirus, ali da svet nije bio spreman da se suoči sa ovim neprijateljem.

„Nekoliko generacija prolazi kroz događaje koji uzrokuju milijarde dolara gubitaka i desetine miliona smrti. Nijedan zemljotres ili požar nisu izazvali toliku štetu. Međutim, bili smo spremniji da se nosimo sa zemljotresima i požarima. Svake godine trošimo milijarde na odbranu, a gotovo ništa na zaštitu od pandemija“, ocenio je Gejts.

Kao neko ko zagovara vakcinaciju, često je bio na meti antivaksera, ali kako sam kaže – sve tvrdnje o njemu su sulude.

„To da vas označavaju kao nekoga ko igra zlokobnu ulogu u ovoj pandemiji, čovek se zapanji. Činjenica je da radim u svetu vakcina i da imam mnogo novca. Ali, ideja da želim da kontrolišem ljudska tela je suluda“, zaključio je osnivač Majkrosofta.

BONUS VIDEO Bil Gejts o svetu posle koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram