Džo Bajden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Sjedinjene Američke Države zvanično su podržale ljude u Kini koji protestuju protiv strogih vladinih mera protiv koronavirusa.

„Ljudima treba dopustiti pravo okupljanja i mirnog protesta protiv politike, zakona ili diktata kojima se protive“, rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Istakao je da se američki predsednik Džo Bajden informiše o onome što se događa i da pomno to prati.

„Bela kuća se zauzima za pravo na mirne proteste“, rekao je Kirbi u razgovoru s novinarima, nakon nesvakidašnjih protesta u Kini protiv epidemioloških mera i za veće slobode, prenosi Index.hr.

Kina, protesti, protest, Si Đinping
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO/WILLY KURNIAWAN

Dodao je da SAD nije primio nikakve zahteve Kine za vakcine, nakon što su neki stručnjaci sugerisali da će kineski predsednik Si Đinping možda morati uvesti zapadne vakcine ako odluči da ublaži politiku svoje zemlje u borbi protiv koronavirusa.

„Ovi demonstranti govore za sebe“, naveo je on.

„Ništa se nije promenilo u našoj spremnosti da i nadalje imamo otvorene komunikacione kanale s kineskim vlastima, nedugo nakon sastanka Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na marginama samita G20 u Indoneziji“, rekao je Kirbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Napeti odnosi SAD-a i Kine

Kina i SAD imaju vrlo napete odnose proteklih godina. Na prvom američko-kineskom samitu između predsednika Si Đinpinga i predsednika Bajdena razmenjene su nediplomatske reči i postalo je očito da i dalje postoji težak odnos između dve najveće svetske ekonomije.

Odnos je dodatno zahladneo kada je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu, što je izazvalo bes Kine. Međutim, čini se da je Bajdenov i Sijev sastanak na samitu G20 ponovo otvorio komunikaciju dve države.

BONUS VIDEO: Da li se Kina bavi tajnim policijskim poslovima i u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar