Boris Džonson Foto:Daniel Leal / PA Images / Profimedia

Boris Džonson je pristao da podnese ostavku na mesto premijera Velike Britanije, ali pod uslovom da ostane premijer do jeseni, piše Gardijan.

Džonson će se kasnije u toku dana zvanično obratiti javnosti. Kako navode, britanski mediji to bi trebalo da se dogodi pre pauze za ručak u Dauning stritu.

Trka konzervativaca za lidersku poziciju održaće se ovog leta, a novi premijer će biti postavljen na vreme za konferenciju Torijevaca u oktobru.

Do srede uveče je više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke, a njima se jutros pridružila Helen Votli, britanska ministarka trezora, koja je objavila da napušta vladu.

Serija ostavki ministara

Na spisku onih koji su napustili Džonsona tokom poslednjih 48 sati su i neka dobro poznata imena, koja su se čak ranije pominjala i kao mogući Džonsonovi naslednici.

Jedan od njih je ministar finansija Riši Sunak, kao i ministar zdravlja Sadžid Džavid, koji su podneli ostavke u razmaku od samo deset minuta. Kao razlog za ostavke naveli su loše liderske sposobnosti Borisa Džonsona i javno ga pozvali da podnese ostavku. Dan kasnije, ostavku je podneo i ministar za obrazovanje Vil Kvins.

PROČITAJTE JOŠ:

Džonsonovi kritičari iz redova Konzervativne stranke tvrdili su da je premijer „gotov“, dok opozicioni laburisti navode da je partija koju vodi Džonson korumpirana.

Međutim, premijer je tokom jučerašnjeg dana galsno tvrdio da planira da ostane na funkciji, čak je i imenovao nove ministre. Nadim Zahavi je postavljen za novog ministra finansija, dok je Stiv Barkli imenovan za ministra zdravlja.

Serija skandala koje je Džonson preživeo (do sada)

Džonson je do sada nekoliko puta bio na ivici političkog ambisa zbog različitih afera – „partigejt“, odnosno kršenje korona mera i prisustvovanje zabavama u njegovom kabinetu u Dauning stritu u vreme kada je u zemlji na snazi bio strogi lokdaun koji nije dozvoljavao okupljanje više od dve osobe, zatim spornih troškova renoviranja rezidencije, ali i afera vezanih za njegov privatan život. Na poziciji premijera je od 2019. godine kada je preuzeo tu funkciju od Tereze Mej.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News