Foto: EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT, ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimed, EPA-EFE/Sipa USA / POOL / Oliver Contreras, Shutterstock

Amerika je tajno modifikovala napredne raketne sisteme Himars, koji su poslati u Ukrajinu tako da se ne mogu koristiti za ispaljivanje raketa dugog dometa na Rusiju, naveli su pojedini su američki zvaničnici, što je mera predostrožnosti za koju Bajdenova administracija kaže da je neophodna da bi se smanjio rizik od šireg rata sa Moskvom, prenosi Vol strit žurnal.

SAD su od juna isporučile ukrajinskim snagama 20 visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema, ili Himars, i veliki inventar satelitsko vođenih raketa dometa od skoro 50 kilometara. Te rakete, poznate kao vođeni višestruki raketni sistem, ili GMLRS, korišćene su za gađanje ruskih skladišta municije, logističkih zaliha i komandnih centara na ukrajinskoj teritoriji.

Ali, sistem Himars ima jedinstvenu funkciju koja je namenjenja sprečavanju žestokog okršaja na bojnom polju. Američki zvaničnici kažu da je Pentagon modifikovao sisteme tako da ne mogu da ispaljuju rakete dugog dometa, uključujući rakete američkog vojnog taktičkog raketnog sistema, ili ATACMS, koje imaju domet od skoro 200 kilometara, piše Vol strit žurnal.

Foto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia

Modifikacije, koje inače nisu najavljene, pokazuju koliko je daleko Bajdenova administracija otišla da uravnoteži svoju podršku ukrajinskim snagama u odnosu na rizik od eskalacije sa Moskvom. One takođe odražavaju bojazan koja postoji među zvaničnicima administracije da bi njihov ukrajinski partner mogao da prestane da ispunjava svoje obećanje da neće udarati na rusku teritoriju oružjem koje je obezbedila Amerika.

U ponedeljak su eksplozije pogodile dve ruske vazduhoplovne baze, uključujući i onu koja je centar bombardera dugog dometa. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina koristila bespilotne letelice za izvođenje napada, u kojima su oštećena dva aviona i poginula tri ruska vojnika. Nema dokaza da je u napadima korišćeno oružje koje je obezbedila Amerika.

Kijev nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali su ukrajinski zvaničnici nagovestili da imaju sposobnost da udare duboko u teritoriju Rusije. Posle udara, Rusija je pokrenula raketne napade na Ukrajinu.

Grafika:Nova.rs/APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Bez komentara zvanične Amerike

Pentagon je odbio da komentariše modifikacije, za koje su američki zvaničnici rekli da uključuju promenu hardvera i softvera.

„Zbog operativnih bezbednosnih razloga, ne komentarišemo javno konfiguraciju sistema koji su dostavljeni saveznicima i partnerima“, rekao je general Patrik Rajder, portparol Pentagona.

Bela kuća, za koju su zvaničnici administracije rekli da je bila umešana u ključne odluke o oružju u vezi sa Ukrajinom, odbila je da komentariše, kao i ukrajinska vojska.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP

Bajdenova administracija je više puta govorila da odluke o mogućem diplomatskom rešenju sa Rusijom zavisi od Kijeva i da je cilj Vašingtona da Ukrajinu stavi u najjaču moguću poziciju ako mirovni pregovori ikada počnu.

Otkako je Rusija masovno izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, SAD su postepeno proširile tipove naoružanja koje su bile spremne da pruže Kijevu osim protivtenkovskih raketa Javelin koje je Ukrajina prvi put dobila za vreme Trampove administracije.

Posle višemesečne interne rasprave o tome kako da se obezbede protivvazdušne rakete Stinger koje nisu sadržale adekvatnu opremu, prvi Stingeri iz američkih zaliha stigli su u Ukrajinu krajem februara, ubrzo nakon što je počela ruska invazija. Stingeri američke proizvodnje iz baltičkih zemalja počeli su da stižu u Ukrajinu početkom tog meseca.

Do aprila, haubice M777 su isporučene u Ukrajinu. U maju je ministar odbrane Lojd Ostin rekao da će Danska obezbediti američke protivbrodske rakete Harpun i sistem sa obale za njihovo ispaljivanje.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Kasnije tog meseca, američki zvaničnici su rekli da će obezbediti Himars na točkovima. Zvaničnici su rekli da će ti sistemi biti korišćeni za ispaljivanje GMLRS-a, koji imaju otprilike duplo veći domet od haubica.

Da bi se zaštitile od rizika od eskalacije, SAD su obezbedile obavezu predsednika Vladimira Zelenskog da se ovi sistemi neće koristiti za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji. Ukrajina je ispoštovala to obećanje, za koje ukrajinski zvaničnici kažu da pokazuje da se Kijevu može poveriti oružje većeg dometa.

Pentagon je u avgustu saopštio da je obezbedio rakete velike brzine protiv zračenja ili rakete HARM, koje Ukrajina ispaljuje sa svojih lovaca iz sovjetskog doba da bi napala ruske radare.

POGLEDAJTE JOŠ:

Međutim, SAD su odbile da obezbede bespilotne letelice Grey Eagle MK-1C zbog zabrinutosti Pentagona da bi one mogle da se koriste za gađanje ciljeva u Rusiji.

Nade Ukrajine da će u bliskoj budućnosti nabaviti zapadne avione takođe je odbijena od strane Bajdenove administracije, iako SAD nisu isključile mogućnost da ih isporuče godinama nakon što se ukrajinski sukob reši.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar