Foto: Shutterstock

TikTok, jedna od najpopularnijih savremenih aplikacija vlasništvo kineske kompanije BajtDens, našla se na ozbiljnom udaru američkih i evropskih vlasti. Naime, postoji bojazan da ova društvena mreža "krade" i zloupotrebljava podatke korisnika, zbog čega sve federalne agencije u Sjedinjenim Državama, kao i zaposleni u Evropskoj komisiji moraju da je deinstaliraju u najkraćem roku. Ipak, ova mreža je ozloglašena iz još jednog, mnogo goreg razloga - njome se često nekontrolisano šire bizarni izazovi koji su odneli brojne dečije živote.

Poslednja u nizu „rampi“ stigla je iz Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće koja je saopštila da sve federalne agencije moraju da obrišu kinesku aplikaciju TikTok sa svojih uređaja u roku od 30 dana.

Bela kuća već neko vreme na svojim uređajima ne dozvoljava prisustvo aplikacije TikTok.

Foto: Mykolastock / Shutterstock

Takođe, početkom meseca, američki senator Majkl Benet, demokrata u komitetu za obaveštajne poslove apelovao je na Epl i Gugl da izbace TikTok iz ponude aplikacija, jer kako je naveo, platforma za kratke video snimke predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost.

„Nijedna kompanija koja podleže diktatu Komunističke partije Kine ne bi smela da ima moć da akumulira toliko podataka o američkom narodu ili da prenosi sadržaj za skoro trećinu našeg stanovništva“, napisao je Benet u pismu izvršnom direktoru „Alfabeta“ Sundaru Pichaiju i izvršnom direktoru „Epla“ Timu Kuku.

U decembru prošle godine 19 saveznih država bar delimično je blokiralo tu aplikaciju na uređajima kojima upravlja država iz straha da bi kineska vlada mogla da je koristi za praćenje Amerikanaca i cenzurisanje sadržaja.

TikTok Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer

„Dužni ste da uklonite aplikaciju što pre“

Istu meru preduzela je i Evropska komisija. Naime, ovo telo EU je zabranila svojim zaposlenim da koriste TikTok aplikaciju na svojim pametnim telefonima koje su dobili od Komisije. Naredba se odnosi na hiljade zvaničnika i zaposlenih u EK.

„Da bi zaštitio podatke Komisije i povećao njenu sajber bezbednost, Upravni odbor EK odlučio je da suspenduje aplikaciju TikTok na korporativnim uređajima i ličnim uređajima koji su upisani u uslugu mobilnih uređaja Komisije“, navodi se u mejlu poslatom zaposlenima.

Zvaničnici su dužni da deinstaliraju aplikaciju za deljenje videa „što je pre moguće“ i pre 15. marta.

TikTok Foto:Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

„Od 15. marta uređaji sa instaliranom aplikacijom smatraće se neusaglašenim sa korporativnim okruženjem“, navodi se u poruci.

Očekuje se i da druge institucije Evropske unije, uključujući Savet i Evropski parlament, donesu ovu zabranu.

Kina jednom prilikom priznala zloupotrebu

Iako sada negira bilo kakvu zloupotrebu podataka, TikTok je u novembru prošle godine priznao svojim korisnicima u Evropi i Velikoj Britaniji da zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima sa njihovih naloga.

Foto: Nova

Nakon poslednjih izmena politike privatnosti aplikacije, šefica odeljenja za privatnost u Evropi Elen Foks rekla je da je pristup podacima koji je omogućen kineskom osoblju „neophodan kako bi mogli da obavljaju svoj posao“.

Tada je negirala da TikTok prikuplja precizne informacije o lokaciji korisnika u Evropi, bilo na osnovu GPS-a ili na neki drugi način.

Zvaničnici strahuju od špijunaže, roditelji od smrtonosnih izazova

Nelegalno korišćenje zvaničnih podataka može da ugrozi državne interese. Ipak, to nije najopasnije kod ove aplikacije – budući da svakodnevno ugrožava živote najmlađih.

Naime, iako naizgled bezazleni, TikTok izazovi neretko su bili pogubni po decu iz čitavog sveta. Najtragičniji među njima bio je „blekaut izazov“ zbog kog su nedeljama na stranicama crne hronike bila ispisana imena nedužnih mališana.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

U ovom izazovu učesnici ne dišu sve dok se ne onesveste, što može dovesti do toga da nizak nivo kiseonika u mozgu prouzrokuje napade, ozbiljne povrede i smrt.

Jedan od mališana koji je stradao u ovom izazovu je Arči Betersbi, koji je preminuo nakon što je isključen sa aparata koji su ga držali u životu duže od pet meseci.

Takođe, dve porodice iz SAD pokrenule su tužbu protiv TikTok-a nakon što su njihove maloletne ćerke umrle pokušavajući da urade popularne izazove koji se šire tom društvenom mrežom.

Jedna od njih je porodica Arojo iz Vinkonsina čija je ćerka Arijana Džejlin Arojo (9) umrla od gušenja 26. februara 2021. godine dok je pokušavala da uradi „blekaut čelendž“.

Pročitajte još:

Porodici Arojo pridružila se porodica Volton iz Teksasa čija je osmogodišnja ćerka Lalani Volton umrla na isti način 15. jula 2021. godine.

„Nije lako probuditi se svaki dan i znati da se tvoja devojčica neće vratiti“, rekla je Arijanina majka Kristal Arojo Roman.

Uznemirujući izazov je kod Arijane izazvao trajno oštećenje mozga.

BONUS VIDEO Zabrana TikTok-a u Americi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar