Janez Janša i Robert Golob Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

U nedelju 24. aprila Slovenci izlaze na parlamentarne izbore. Robert Golob, ekspert za energetiku koji je tek u januaru formirao političku partiju, nekoliko dana uoči glasanja pretekao je aktuelnog premijera Janeza Janšu u anketama.

Golobov „Pokret Slobode“, mala zelena partija, trenutno ima od jedan do pet odsto više od Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS). Ukoliko se ovaj trend nastavi, Golobova partija je na putu da postigne ono što su dve novoformirane stranke uradile 2011. i 2014. godine, prelazeći put od nule do izborne pobede za samo nekoliko meseci.

Golob je ne-Janša

Golob je u veoma kratkom vremenu uspeo da se profiliše kao „ne-Janša“ i tako će verovatno dobiti dovoljno glasova da pobedi na izborima, kaže za „Novu“ dr. Dan Podjed, vanredni profesor na Univerzitetu u Ljubljani.

Robert Golob Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Za Slovence je karakteristično da još uvek čekaju na mitološki lik iz prošlosti, tj. na kralja Matjaža, koji će se probuditi iz stotodišnjeg sna kad će narodu biti najteže. I zbog tog čekanja mnogo je ljudi na izborima sve od 2011. godine dalo svoj glas za tzv. ‘nova lica’: prvo za Zorana Jankovića, zatim Mira Cerara i Marjana Šarca. A na ovim izborima je spasilac naroda postao Golob“, istakao je.

„Kampanja u Sloveniji je postala veoma prljava“

Podjed je istakao da su ključne metode izborne kampanje bile prikazivanje sopstvene čistoće i upozoravanje na greške političkih konkurenta koji su predstavljani kao „prljavi i nečisti“.

„Situacija je jasno vidljiva na džambo plakatima Nove Slovenije (NSi), jedne od vladnih partija, na kojim se pet protagonista ove partije – svi su muškarci – pokazuje u belim košuljama sa zavrnutim rukavima i tako liče na boj bend (boy band). Njihov je slogan na plakatima ‘Čista petica’. A problem je da je juče jedan od njih, ministar za poljoprivredu Jože Podgoršek, odstupio sa pozicije zbog ozbiljne sumnje na korupciju. Tako je sad od petorice ostala samo još ‘čista četvorka’. Opsednutost sa prikazivanjem čistoće je možda najbolji znak da je kampanja u Sloveniji postala veoma prljava, naročito na socijalnim mrežama na kojima se več dve godine i više vodi rat između onih koji podržavaju levu i desnu poziciju“, istakao je sagovornik Nove.

Kada je reč o Janšinim adutima za ostanak na vlasti, naš sagovornik ističe da Janšina kampanja nije bila najbolje planirana.

„Prvo je pokušao da se prikaže kao odsutni heroj, koji ima veće brige nego što je učešće u medijskim debatama. Janša je sa kolegama premijerima iz Poljske i Češke, otišao na ‘putovanje heroja’. Vozom su otišli u Kijev i tamo se sastali sa Vladimirom Zelenskim. Na taj naćin je Janša pokušao simbolički da se vrati u 1991. godinu, tj. u vreme raspadanja Jugoslavije i nezavisnosti Slovenije i da narod podseti na svoju ulogu za ono vreme“, rekao je on.

Janša kao Tramp

Naveo je da je vraćanje u prošlost u suštini i u centru finiša Janšine kampanje, u kojoj je kao što izgleda, video da bez pojavljivanja u medijima ne može osvojiti glasove.

Janez Janša Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Interesantna je njegova slika na džambo plakatima, koji su se pojavili nedelju dana pred izbora. Na njima pored njegovog lica piše ‘Bez eksperimenta’. Sa tim enigmatičnim sloganom Janša verovatno želi da poruči da u zemlji nije vreme za promene, nego za utvrđivanje trenutne situacije i vraćanje prošlosti. Na neki način je kampanja tako slična Trampovoj sa sloganom ‘Učinimo Ameriku opet velikom’ koja je isto podsećala na veliku i uspešnu prošlost SAD“, rekao je Podjed.

„Mandatar će verovatno biti Golob“

Ističe da će buduću vladu Slovenije, kako kažu prognoze, verovatno sastaviti leve stranke i partije centra koje su se već pre Goloba i njegove partije koja se pojavila pre par meseci povezali u tzv. „Koaliciju ustavnog luka“ (KUL).

Pročitajte još:

Te stranke su Socialni demokrati (SD), Levica, Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Lista Marjana Šarca (LMŠ). Napominje da za poslednju dvojicu, još nije jasno da li će ući u parlament.

„Mandatar će verovatno biti Robert Golob. Glavno pitanje je ako će se partije od kojih su neke već sarađivale posle izbora u 2018. godini do pada vlade Marjana Šarca u 2020. godini održati četiri godine na vlasti. Glavni motivator za ‘produženu ljubav’ bi im moglo biti sećanje na negativne aspekte Janšinog vladanja od 2020. do 2022. godine. Šta će se desiti ako pobedi Janša sa strankom SDS i sastavi koaliciju sa desnim strankama? U tom slučaju će se u Sloveniji nastaviti autoritarni i iliberalni trend, a zemlja će za četiri godine još više ličiti na Mađarsku, Poljsku i Srbiju“, zaključuje sagovornik Nove.

BONUS VIDEO Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar