Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas u Bukureštu, gde prisustvuje konferenciji ministara spoljnih poslova NATO, da je odluka Podgorice o pristupanju Alijansi bila mudra, jer je NATO, kaže, polisa osiguranja.

“To je bilo apsolutna mudra odluka, a dokaz za to su poslednja dešavanja nakon agresije Rusije na Ukrajinu, jer imamo situaciju da su zemlje koje su do tada bile neutralne, i niko nije mogao da ih motiviše da pristupe NATO-u, Švedska i Finska, sada za stolom. NATO je polisa osiguranja”, rekao je Abazović za Tanjug.

On je ukazao da Crna Gora ne želi nikakav rat, niti sukobe, već želi da bude kredibilan član međunaredne organizacije koja se bavi i bezbednošću.

Dritan Abazović Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

“I, sutra, ne daj bože, da dođe do neke nepredviđene situacije, koju Crna Gora niti priželjkuje, niti bi tome dala doprinos, imamo mogućnost, kao i sve ostale države članice, da se pozovemo na član 5 i da očekujemo podršku naših saveznika”, rekao je Abazović.

POGLEDAJTE JOŠ:

To je, dodaje, važno za sve države, koje imaju parametre poput Crne Gore, u smislu veličine teritorije, broja stanovnika, ekonomije, vojne moći…, jer bi sve ostalo, kaže, bila “avantura sa nepredvidivim krajem”.

“Odluka o NATO je bila potpuno O.K. i verujem da u Crnoj Gori i mnogi koji su bili neutralni, što je legitimno, sada, nakon ratnih dešavanja na tlu Evrope, razumeju da je, ipak, bilo važno da se tako nešto podrži i da svet nije dostgao nivo pacifizma koji bismo voleli da vidimo, a to je svet u kojem neće biti potrebe za vojskama. Ali, realnost nas i u 21. stoleću demantuje”, rekao je Abazović.

Komentari

Svi komentari (0)