Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Milijarder i osnivač kompanije „Tesla“ Ilon Mask želi da kupi 91 odsto akcija Tvitera i spreman je da plati više od 41 milijarde dolara. Međutim, kako je sam rekao u petak, nije siguran da li će njegova ponuda biti prihvaćena. Saudijski princ Alvalid bin Talal (67), glavni akcionar u ovom tehnološkom gigantu, čovek je koji će doneti odluku o tome.

Član kraljevske porodice Saudijske Arabije odbio je prvobitnu Maskovu ponudu u iznosu od 41,4 milijarde dolara, odnosno 54,20 dolara po akciji.

Ipak, saudijski princ nagovestio je da je bi „bio otvoren za ideju da Mask preuzme kontrolu na Tviterom, ako može da prikupi više sredstava“.

Foto: EPA-EFE/LUCAS DOLEGA

„Ne verujem da je predložena suma od 54,20 dolara po akciji blizu suštinske vrednosti Tvitera, obzirom na njegove izglede za rast. Budući da smo jedni od najvećih i dugoročnih akcionara Tvitera, ‚Kingdom KHC‘ (kompanija preko koje princ obavlja poslove prim. aut.) i ja odbijamo ovu punudu“, napisao je bin Talal na Tviteru.

Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL

Maskov odgovor

Milijarder, koji tvrdi da ima „plan B“ ako njegova početna ponuda ne bude prihvaćena, odmah je odgovorio na prinčev tvit.

„Zanimljivo. Ako mogu da postavim dva pitanja. Koliki deo u Tviteru ‘Kingdom’ poseduje, direktno i indirektno? Kakvi su stavovi o slobodi govora novinara?“, naveo je Mask.

Osnivač Tesle i najbogatiji čovek sveta smatra da Tviter treba da bude otvoreniji i transparentniji i da je „veoma važno da postoji inkluzivna arena za slobodu govora“. U zvaničnom podnesku američkim regulatorima, Mask je rekao da je prava osoba da „otključa izuzetan potencijal kompanije“.

Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osramoćeni princ bin Talal

Saudijski princ koji se našao u centru borbe oko jedne od najkorišćenijih društvenih mreža na svetu, ranije je bio interesantan svetskim medijima zbog svog privatnog života.

Bin Talal je bio je jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, sve dok nije ušao u sukob sa svojim rođakom i saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom koji ga je uhapsio 2017. godine i zaplenio mu dve milijarde dolara vrednu imovinu na Bliskom istoku.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

U Saudijskoj Arabiji malo ko se sažalio na pripadnika kraljevske porodice koji je obrazovan u SAD, ima tri palate i jahtu koja se pojavila u filmu o Džejmsu Bondu, a procenjeno je da njegovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Nakon dva meseca zatočeništva u luksuznom hotelu Ric Karlton u Rijadu, Bin Talal je pušten na slobodu, ali prethodno je morao da pristane na finansijsku nagodbu sa saudijskom vladom čiji detalji nisu poznati. U medijima se pominjala cifra od šest milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

Optužbe protiv princa Bin Talala uključivale su pranje novca, podmićivanje i iznuđivanje zvaničnika, rekao je saudijski zvaničnik Rojtersu.

Inače, princ Bin Talal ženio se najmanje četiri puta, prvi put kada je imao 19 godina. Osam godina je proveo u braku sa glamuroznom saudijskom princezom Amerom, ali su se razveli 2013. godine.

BONUS VIDEO: Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News