Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanica Ne davimo Beograd, Biljana Đorđević izjavila je danas da je Zeleno-levi poslanički klub predao Skupštini Srbije dva predloga za izmene zakona o porezima na imovinu, kojima bi se dodatno oporezovale kompanije koje su se "okoristile krizom" nastalom zbog ruske agresije na Ukrajinu, za koje je navela da su "ratni profiteri".

Đorđević je na konferenciji za novinare u parlamentu rekla da su „oba zakona predložena sa ciljem da se ukaže na to kako bi trebalo da se vodi jedna pravedna poreska politika“, ali i za pronalaženje novih izvora finansiranja države.

Istakla je da je zbog krize „došlo do osiromašenja građana, a da postoje pravna lica koja su udvostručila i utrostručila svoj profit“, koji se smatraju „ratnim profiterima“.

Đorđević je rekla i da je za „dodatno oporezivanje pravnih lica koja su se okoristila krizom“ uzor bila uredba Saveta Evrope iz oktobra ove godine o uvođenju vanrednog kriznog poreza, koja je obavezna za sve države članice EU.

„Predlažemo da se zakon primenjuje nad pravnim licima koja su ostvarila za 20 odsto veću dobit u odnosu na četvorogodišnji prosek dobiti“, rekla je Đorđević. Precizirala je da se to odnosi na energetske kompanije koje se bave eksploatacijom uglja, gasa, nafte i naftnih derivata, kao i trgovine na veliko i delatnosti „poput kockanja i klađenja“, na prihode od prodaje oružja i municije u inostranstvu.

Dodala je da je predlog Zeleno-leve koalicije da stopa oporezivanja po „vanrednom kriznom porezu“ za takve kompanije bude 39 odsto, uz dodatno uobičajeno oporezivanje.

Poslanik Đorđe Pavićević je rekao da je namera Zeleno-levog poslaničkog kluba bila da se nađe način da „poreska politika može biti instrument pravednijeg društva“.

„Predložićemo niz zakona i amandmana koji će prebaci teret krize suprotno onome što radi vlast, da sada imamo prebačen teret krize na građane i one koji su lošije stojeći, a da oni koji već imaju mnogo imaju velike olakšice“, rekao je Pavićević.

On je naveo da taj poslanički klub predlaže dve izmene Zakona o imovini, po kojima bi građani bili oslobođeni plaćanja poreza na porodični dom, odnosno na 20 kvadrata po članu porodice.

„Smatramo da će na takav način oni koji imaju manje stambene jedinice biti u povoljnijem položaju, a da može da se poveća poreska stopa za ostatak stambenog prostora za one koji imaju mnogo više. Za četvoročlanu porodicu to bi bilo 80 kvadrata koji bi bili oslobođeni poreza“, kazao je Pavićević.

Dodao je da se druga izmena Zakona o imovini odnosi na privatno-javna partnerstva i koncesije, po kojoj se „tamo gde ugovori o privatno-javnim partnerstvima ne prelaze 50 miliona evra, privatni partner oslobađa plaćanja poreza“.

Poslanica Jelena Jerinić je rekla da ukoliko se na predloge zakona koje je podneo danas Zeleno-levi poslanički klub, ne otvori diskusija u parlamentu, „otvoriće se raspava na drugom mestu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar