Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM bila bi sjajna vest, kaže Zdravko Ponoš, lider pokreta Srbija centar – Srce i nekadašnji načelnik Generalštaba, ali odmah zatim objašnjava šta bi to značilo i kako bi moglo da se dogodi.

„Povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM bila bi sjajna vest. To bi značilo da se veštim i mudrim pregovorima stiglo do te mogućnosti, da je naša međunarodna pozija superiorna u odnosu na prištinsku, da je Srbija povratila deo suspendovanog suvereniteta na KiM. Značilo bi to i da na KiM već postoji solidan nive političke stabilnosti, da trebaju snage koje su garant te stabilnosti i da su to srpske snage uz međunarodni amin“, objašnjava Ponoš.

Međutim, kako ukazuje, u sadašnjoj situaciji, pričati o povratku srpskih snaga na Kosovu je nečasno i nedogovorno prema našem narodu.

„Priča o povratku naših snaga bezbednosti zbog aktuelnog ugrožavanja bezbednosti Srba na KiM, znajući da od toga nema ništa je neodgovorno i nečasno prema našem narodu na Kosovu. Formulacije tipa ‘na korak smo od traženja da se naše snage vrate’ je jeftina propaganda uz ponovno manipulisanje njihovim opravdanim strahovima. Posebno dvosmislene formulacije kako bi tzv. vrhovni komandant mogao i bez te saglasnosti da pokrene vojnu silu na Kosovo ravno. Nije ni hrabar ni lud da tako nešto uradi“, zaključuje Ponoš.

Osvrćući se na to što je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, noć proveo sa načelnikom Generalštaba, i fotografiju o tome objavio na nalogu na Instagramu, naš sagovornik ocenjuje da, da takvi potezi ne idu u prilog bezbednijem životu Srba na KiM.

„Noćno bdenje u trenerkama predsednika, ministra i Načelnika generalštaba uz fotoreportera teško da će učinitu život Srba na KiM bezbednijim. Nije časopis “Time” proglasio Zelenskog ličnošću 2022. zato što se slikao u duksericama, a ni Ukrajincima taj modni detalj ne pomaže mnogo dok ginu i smrzavaju se“, ukazuje Ponoš.

„Odavno na Kosovu nije bilo više nestabilnosti i nebezbednosti. Tome je kumovao Kurti uz nemalu asistenciju Vučića. Srbi na Kosovu nisu bili u neizvesnijoj i nebezbednijoj situaciji godinama unazad. Kad je SNS zaposeo Srbiju, na severu KiM su funkcionisale institucije republike Srbije. Danas imamo etnički čiste albanske policijske snage koje demonstriraju silu na severu. Toliko nam je SNS sačuvao Kosovo“, smatra Ponoš.

„Zaoštravanje situacije na terenu kao pedigre za potpisivanje nepopularnih sporazuma je neodgovorna igra s vatrom. I Milošević je smatrao da vlast može da sačuva ako Kosovo izgubi u ograničenom ratu. Tu cenu je bio je spreman da plati tuđim glavama i razaranjem zemlje. A bila mu je prevelika cena odlazak sa vlasti zbog postizanja nepopularnog sporazuma bez rata. Znamo kako smo završili i mi on. Nadam se da smo nešto naučili. To što su danas na stolu još nepopularniji sporazumi, odgovorni su isti oni koji su nas dogurali do rata 99, a danas do ove situacije“, zaključuje Ponoš.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

***

BONUS VIDEO – Zaoštravanje na Kosovu i Metohiji i očekivanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar