Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izricanje prvostepene presude u slučaju protiv optuženih za zloupotrebe sa nekadašnjom Metals bankom zakazano je u Specijalnom sudu u Beogradu za petak 29. januar.

Ovo će, nakon 10 godina od pokretanja krivičnog postupka, biti prva presuda nekadašnim članovima Upravnog i Izvršnog odbora novosadske Metals banke koji se terete za zloupotrebe sa kreditima, koji su odobravani firmama još 2007. i 2008. godine.

Prvooptuženi je nekadašnji predsednik Izvršnog odbora bivše novosadske banke Ananije Pavićević (72), a optužnicom su obuhvaćeni i njegov sin Aleksandar Pavićević, Milan Tepić, Nada Milankov, Dušan Martinović, Stanko Todorović i Anka Lončar.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je pre tri godine odustalo od optužbi protiv drugog sina prvooptuženog Dejana Pavićevića, kao i Predraga Lončara, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Postupak protiv njih pokrenut je još 2011. godine.

Optuženi se terete za nezakonito odobravanje kredita novosadskim firmama, što oni negiraju i tvrde da je pozadina rušenja Metals banke „politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke“.

Težište završne reči odbrane je na stavovima da su optužbe nedokazane, te da su krediti bili adekvatno obezbeđeni, dok je Tužilaštvo za organizovani krminal na stavu da je pružilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Metals banka je bila jedna od najuspešnijih ovdašnjih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar