Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je govoreći o kazni od 25 godina zatvora za ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murzu rekao da Rusija nije demokratija i da i Srbija može da očekuje ovakvu diktaturu ukoliko Aleksandar Vučić bude ostao na vlasti.

Na pitanje kako gleda na Rusiju u kojoj je opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora, lider Narodne stranke Vuk Jeremić je u intervjuu za Novu rekao:

„Rusija nije demokratija. Mnoge zemlje u svetu nisu demokratije i takve stvari se tamo, na moju žalost, dešavaju. Ja se bojim da ukoliko ne stanemo na put sprovođenju „francusko- nemačkog” plana i ako Vučić postane jedini garant njegovog opstanka, treba očekivati da ćemo potonuti u potpunu diktaturu. Onda će i u Srbiji, kao što je danas u Rusiji slučaj, biti još više novinara i opozicionih lidera u zatvoru, čemu nema mesta u jednoj savremenoj evropskoj zemlji. Na žalost, uz daleko veću podršku Zapada Vučiću nego što je on uživa danas“.

Podsetimo, ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih sa kritikama rata u Ukrajini.

Osim što je kritikovao takozvanu „specijalnu vojnu operaciju“, kako Kremlj naziva rat u Ukrajini, Kara-Murza je takođe otvoreno govorio protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade.

Ovaj 41-godišnjak je odigrao ključnu ulogu u ubeđivanju zapadnih vlada da sankcionišu ruske zvaničnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

Kara-Murza je u intervjuu za portal Nova prošle godine govorio o prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu u koje je umešan, između ostalih, bivši ministar policije Aleksandar Vulin.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić o političkom ustanku Srba na KiM i opcijama pred opozicijom