Gračanica, Kosovo i Metohija
Gračanica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da su pripadnici specijalnih policijskih jedinica Kosova imali juče akciju u opštinskoj zgradi u Gračanici, javnost je saznala od predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u sinoćnjem intervjuu za RTS naveo da su oni očekivali da „tamo zateknu neki sastanak i jurili su vola na ražnju ali ga nisu ulovili“.

Večeras se oglasila Kosovska policija, prenoseći saopštenje Agencije za hranu i veterinu (AHV) koja je potvrdila aktivnosti policijskih jedinica u Gračanici, ali samo kao – kako tvrde – asistenciju inspektorima ove agencije u kontroli protivepidemijskih mera, prenosi Kossev.

„U cilju pravilnog informisanja javnosti i medija koji se odnose na akciju institucija u opštini Gračanica, obaveštavamo vas da je na ovoj lokaciji Policija Kosova prema službenoj dužnosti samo pomagala inspektorima AVH u obavljanju poslova nadzora nad sprovođenjem mera protiv pandemije kovida 19, radnje koje se preduzimaju na nacionalnom nivou, gde postoje podaci o prikupljanju ili nepoštovanju mera protiv pandemije“.

Ovu je informaciju Agencija za hranu i veterinu navela u opširnijem saopštenju da oni upravo uz asistenciju Kosovske policije nastavljaju da nadgledaju sprovođenje antikovid mera kosovske vlade koje su na snazi.

Tako navode da su tokom poslednje dve nedelje „povećali broj službenih kontrola“ – izvršivši oko 2.000 inspekcijskih nadzora širom Kosova, te da su izrekli 300 kazni privrednim subjektima i zatvorili 75 restorana.

„Konstantno povećavamo broj kontrola, a smanjujemo toleranciju prema prekršiocima, za svaku tačku odluke slediće kaznene mere. U okviru ovih aktivnosti, Kosovska policija samo sinoć je u regionu Prištine izrekla 172 kazne zbog nepoštovanja antikovid mera“, navela je AVH.

Opština Gračanica planirala je doček Nove Godine na sličan način kao i Kosovska Mitrovica – tradicionalno uz vola na ražnju i muzički program na otvorenom. I dok je dodatno, u Mitrovici tradicionalno i danas održana ulica otvorenog srca, u Gračanici je u međuvremenu upravo zbog ove akcije kosovskih vlasti, otkazan organizovani prevoz za doček.

Kako je javio RTV Kim, iz opštine su pozvali građane da prilikom proslave na trgu poštuju sve propisane epidemiološke mere kako ne bi davali prostora „nedobronamernim pojedincima, institucijama i bezbednosnim službama da izazovu nove nemire i pritiske na narod“.

BONUS VIDEO: Vučić o britanskim i američkim arbitražama u slučaju Rio Tinto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare