Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/EPA PHOTO EPA SRDJAN SUKI

Direktno uključenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u dnevnik televizije Pink u četvrtak uveče, kao da nas je direktno uključilo u onaj period pre 2008. godine kada je bio na poziciji generalnog sekretara Srpske radikalne stranke. Rečnik je isti, manir je isti, samo je moć veća...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se sinoć u Dnevnik televizije Pink i tom prilikom komentarisao odluku kosovskih vlasti da na mesto ministra za zajednice i povratak postave lidera Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, umesto Gorana Rakića koji je na ovoj poziciji bio do izlaska Srpske liste iz prištinskih institucija.

Tom prilikom Vučić je izneo niz uvreda na račun Kurtija, Rašića, ai i njegove novoizabrane savetnice Rade Trajković.

Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Taj teroristički ološ što je uradio danas trebalo je da dobije zasluženu osudu EU, naravno nije je dobio, dobio je nešto što mogu da razumem možda ja, a možda niko. I tako se ponašaju svaki put. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, prekršili su norme i međunarodnog javnog prava, sve demokratske principe i norme po kojima se biraju ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne nekom ko je dobio jedan posto glasova. Baš ih briga. Zato što je to u skladu s interesima jedne evropske sile i zato što je to u skladu s interesima koje neko treba da provede, a protiv Srba“, rekao je Vučić, a zatim dodao:

„Oni su zamislili da to tako može da prođe, izabrali su najgori srpski ološ, najgori, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković, ne postoji gore. Jednostavno ne postoji gore. Koji ničije poverenje na KiM nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija i imaju poverenje zapadnih agentura koji su ih na to mesto postavili, misleći da će tako da unište Srbiju“.

Komentarišući ovaj svojevrsni „ispad“ predsednika države, bivši predsednik Demokratske stranke profesor Bojan Pajtić za Nova.rs kaže da je Vučića svakako iznerviralo što delimično gubi kontrolu nad onim što se dešava u političkom životu Srba na Kosovu i Metohiji, ali da čovek koji se nalazi na čelu države ne sme sebi da dozvoli da upada u takav afekat i vatru.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Čak iako je u pravu. Koriščenje takve terminologije ne govori samo o predsedniku, već baca senku i na samu državu i naći će se na meti mnogih diplomata. On je praktično doživeo nervni slom u direktnom prenosu. Neko ko se nalazi na čelu države u svakom trenutku mora biti priseban, a svoju histeriju i mentalno stanje mora da zadrži za sebe”, rekao je Pajtić za Nova.rs.

Marketinški stručnjak Igor Avžner, takođe, ocenjuje da Vučićev govor nije bio ni diplomatski, ni primeren u odnosu na međunarodnu zajednicu.

Igor Avžner Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“On se obratio gledaocima Pinka na način i po sadžaju primerenom emisijama koje na ovom kanalu mogu da prate. Dakle, obraća se svojim biračima tako da ga razumeju i da kod njih proizvede i bes i neizvesnost i po ko zna koji put pobudi osećaj ličnog patriotizma i borbe za Srbe na Kosovu i Metohiji”, kaže Avžner za Nova.rs i dodaje:

“Ovo su sigurno videli i oni kojima se nije direktno obratio. Ambasade, međunarodne delegacije, ljudi sa kojima će neminovno morati da se suoči pre ili kasnije, na jedan ili drugi način. S tog aspekta ovakav ton i sadržaj nisu bili mudri. Postavlja se pitanje ZAŠTO je do sada sedeo sa Tačijem, Kurtijem i ko zna s kim koga je smatrao teroristom i aminovao potpisivanje dokumenata sa istim. Pod pritiskom? Pa godinama slušamo da on ništa ne radi pod pritiskom. Znači da je bila slobodna volja. Zašto?”, pita Avžner.

Ipak, zaključuje Avžner, ova epizoda će najviše škoditi samom Vučiću.

“Vrediš onoliko koliko jezika znaš. Čuli smo da govori ruski jezik, engleski, najavu da će učiti nemački, obraćao se i na kineskom. Ipak Vučićev jezik je taj koji će na kraju njemu samom, kad „ispadne iz (samo)kontrole“ naneti najveću štetu, a nakon toga i Srbiji na čijem je čelu”.

BONUS VIDEO: Obraćanje Vučića u nacionalnom dnevniku TV Pink

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare