Foto:Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Gauthier Bedrignans / AFP / Profimedia; SASA DJORDJEVIC / Sipa Press / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju na njegove uslove za formiranje Zajednice srpskih opština.

„Pitate kakav je moj odgovor na Kurtijev zahtev. Kurti prvo kaže da je prvi uslov da unija mora da bude u skladu sa ustavom i zakonom na Kosovu. Drugi uslov je da ne može da bude jednonacionalna, znači ne može srpska. Treći je da mora da se promeni naziv, četvrto da ne može da ima nikakve izvršne vlasti, peto je da mora da bude deo konačnog sporazuma što znači ne važi Briselski sporazum. Šesto je da Srbija mora da povuče pisma koja je uputila na pet zemalja EU koje smo uputili. Ne može. Da li neće da formira ZSO, možda neće, ali mi ovo nećemo prihvatiti“; rekao je Vučić.

Pročitajte još...

Podsetimo, istovremeno dok se u četvrtak Beogradu održavala posebna sednica Skupštine o Kosovu, i Priština je je takođe okupila svoje poslanike. 

Govoreći o dosadašnjim sastancima organizovanim uz američko posredovanje, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih opština i izlistao svoje uslove pod kojim ovo telo može biti formirano.

Deseta tačka predloga, kako je danas ponovio, tiče se sprovođenja sporazuma, a u to je uključena i Zajednica srpskih opština.

I danas je ponovio da su, stoga, bilo kakvi preduslovi za napredovanje „besmisleni“, ali i da Zajednica koja je proizašla iz dogovora koji su predvodili Ivica Dačić i Hašim Tači – mora imati određene uslove, a ima ih šest:

1. Mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

2. Zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

3. Prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite, treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dve države.

4. Pre osnivanja Zajednice, ilegalne strukture na severu da budu ugašene i svo nelegalno oružje predato.

6. Predsednik Srbije povlači pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU.

Opozicija ga je ipak kritikovala po pitanju Zajednice, naglasivši današnji datum kao dan kada je Kurti rešio da je prihvati, ali da mu je problem kako to da poslanicima objasni.

Takvo mišljenje izazvalo je to što, dok sa jedne strane Kurti iznosi uslove za nju, danas nijednom nije poricao da će Zajednicu potpuno odbiti.

BONUS VIDEO: Vučić komentarisao reakciju Moskve na njegovu izjavu da će možda morati da uvede sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare