Foto:REUTERS/Florion Goga; shutterstock by urza; shutterstock

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "prelomio" i otišao u Tiranu na samit lidera EU i Zapadnog Balkana, tamo neće imati ni malo prijatne sastanke i razgovore. Naime, u deklaraciji koji će biti usvojena na sastanku u glavnom gradu Albanije ističe se nezadovoljstvo zbog toga što se Srbija nije usaglasila sa spoljnom politikom EU, ali i zbog toga što je krenuo sa radom ruski medij "Raša tudej". Zvanični Brisel je još uvek razočaran i čeka Vučića i njegovu konačnu odluku - hoće li definitivno u EU ili ne?

Jutros je zvanično počeo sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana koji se održava u Tirani. Srpska javnost nije „pošteno“ ni stigla da se upozna o čemu će se tamo pričati jer je predsednik Vučić danima držao javnost u nedoumici da li će se uopšte pojaviti.

Vidno nervozan, šef srpske države danas se pojavio u glavnom gradu Albanije gde će, kako je najavljeno, razgovarati sa predstavnicima EU, uključujući i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

Foto:REUTERS/Florion Goga

Na kraju je odlučio da je, ipak, bolje biti za stolom nego na stolu, ali neće Vučiću biti ni lako, ni prijatno za tim stolom. Naime, kako Nova.rs saznaje već je pripremljen nacrt zaključaka o zemljama koje su u procesu proširenja stabilizacije i pridruživanja, gde se iznose ključna viđenja o zemljama koje su na putu ka EU.

Pročitajte još...

Prema informacijama do kojih je došla Nova, tekst o zaključcima je već usaglašen, jedino je sporno da li će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata.

Srbiji se zamera odsustvo sankcija Rusiji i rad proruskog medija „Raša tudej“

Što se tiče Srbije, zaključci nisu nimalo ružičačasti. EU je vidno razočarana zbog toga što se Srbija ne usaglašava sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, iako je dužna kao kandidat da se usaglašava u ovim oblastima.

Fokus ovog samita, pa samim tim i zaključaka je uticaj agresije Rusije na Ukrajinu na region Zapadnog Balkana. Dodatno, velika pažnja usmerena je na izazovu širenju lažnih informacija i širenju ruske propagande koji je prisutan u regionu. Tu se najviše zamera Srbiji jer je otvorila vrata za emitovanje sadržaja sa medija „Raša tudej“, koji je u izuzetno osetljivom trenutku stigao u Srbiju.

To je jedan segment gde Srbija ima najviše zamerki budući da je već dugo kandidat za članstvo u EU. Stanje u medijima, gde je prisutna značajna proruska propaganda samo je podgrejalo nezadovoljstvo međunarodne zajednice koja je očekivala da će se Beograd uskladiti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Podsećamo, Srbija je uz Belorusiju jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Moskvi, o čemu se vrh države neretko dičio.

Evropska unija (EU) pohvalila je što se Srbija usaglasila sa nekoliko deklaracija UN kojim se osuđuje ruska politika, ali to očigledno nije bilo dovoljno za pozitivne signale iz Brisela.

Kako se dalje navodi u dokumentu, „neče biti bilo kakvog otvaranja ili zatvaranja poglavlja sve dok Srbija ne dokaže da želi da pripada zajednici“. Savet ministara traži od Srbije da pokaže bezrezervnu privrženost principa EU, koji se u ovom momentu odnnose i na uvođenje sankcija Rusiji.

O uvođenju sankcija Rusiji nedavno je u Beogradu govorio i evropski komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelji koji je izjavio da je Srbija potrebna EU da joj pomogne da na propisan način sprovede sankcije Rusije.

Oliver Varhelji Foto: N1

„Potrebno nam je da Srbija bude na našoj strani. I zato posebno pozdravljam obećanje predsednika (Vučića) da će nam pomoći da sporovedemo sankcije kako bismo prekinuli rat“, naveo je Varhelji.

Dodatno, u nacrtu deklaracije ocenjuje se da Rusija snosi „isključivu odgovornost za sadašnju energetsku i ekonomsku krizu“, i naglašava da će EU nastaviti da podržava region u odgovoru na negativne posledice po ekonomiju i društvo.

„Paket pomoći energetici u iznosu od milijardu evra bespovratnih sredstava i potencijalne dve i po milijarde investicija će pomoći regionu da ublaži posledice krize i ubrza energetsku tranziciju“, navodi se u tekstu i ističe da će „500 miliona iz ovog paketa ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture“.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Tirani, u okviru samita EU – Zapadni Balkan, potpisivanju sporazuma koji će omogućiti postepeno smanjivanje i ukidanje cene rominga između EU i regiona ZB.

Potpisnici zajedničke deklaracije i sporazuma u Tirani su operateri iz EU i ZB kao korak koji će, kako je najavljeno, omogućiti postepeno smanjenje cena rominga između regiona i EU tokom 2023. godine, sa ciljem da se troškovi naknadno u potpunosti ukinu.

Bonus video: „Namagarčio te Kurti“: Ponoš žestoko o Vučićevoj „eksploziji gneva“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare