Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ga je nemačka kancelarka Angela Merkel u današnjem telefonskom razgovoru opomenula da bi trebalo manje da pokazuje emocije, ali da mu je i dala podršku pred nastupajuće razgovore o Kosovu u Vašingtonu i Briselu.

„Što se tiče razgovora sa Angelom, dugo nismo imali takav razgovor jedan na jedan. Sigurno nekoliko meseci. Pre svega smo razgovarali o KiM i putu Srbije ka EU. Odličan razgovor, ona je sve svela na najpametniji način na jedan racionalan nivo, oboje smo zadovoljni.

Zajednički smo konstatovali veliki značaj sporazuma, ja sam iskreno mislio da ona za taj sporazum i ne zna, a reč je o sporazumu koji sam potpisao sa Altmajerom, ministrom privrede i energetike Nemačke. Merkel mi je rekla da je vreme, kako stičem sve više iskustva, da manje pokazujem emocije. Pokušaću da je poslušam. U svakom slučaju ohrabrila me je pred put u Vašington i Brisel. Uz podršku naroda, čini mi se da sa punijim rukama, čvršćim stavom i sa većom energijom putujem tamo da postignem dobre stvari za Srbiju“, rekao je Vučić u Bledu, gde se nalazi u dvodnevnoj poseti i prisustvuje 15. Bledskom strateškom forumu.

Otkrio je i da je razgovor obavljen na njegov zahtev.

„Sa Angelom Merkel sam pre nekoliko dana tražio razgovor, ovo je drugi put da to radim. Ja retko to koristim i ona mi nekad zameri što je ne pozovem češće. Ja ne želim da je mučim i opterećujem, jer znam koliko ima posla. Nije to slučajan razgovor, naravno, sve se tiče Vašingtona i Brisela“, rekao je Vučić