Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović Foto: Nova.rs, Promo

Od trenutka kada je odlučeno da Zorana Mihajlović neće biti deo nove Vlade, lider SNS Aleksandar Vučić i bivša ministarka se nisu sastali. Kako "Nova" saznaje, njihov odnos značajno je narušen, a od nedavno naprednjaci rade istraživanja javnog mnjenja da bi utvrdili kako Mihajlović "stoji" među biračima.

Kako Nova.rs saznaje, lider SNS Aleksandar Vučić i bivša ministarka Zorana Mihajlović nisu se videli, niti uživo porazgovarali još od trenutka kada je odlučeno da Mihajlović neće dobiti resor u novoj Vladi.

Dugo je vladala neizvenost da li će Mihajlović ponovo biti ministarka energetike, ali je Vučić na kraju prelomio da će na njeno mesto doći Dubravka Đedović, a Zorani se zahvalio na dugogodišnoj saradnji. Javnost je bila iznenađena da je Vučić odlučio da Mihajlović prvi put od 2012. ne bude deo tima koji sedi u Nemanjinoj 11, ali je predsednik SNS neretko govorio da se niko nije „srodio“ sa foteljom i da je dobro što se menjaju ministri.

Izvori iz SNS ističu da je Vučić ljut na Mihajlović zbog različitih izjava koje je davala nakon što više nije deo izvršne vlasti, zbog čega njena budućnost u SNS pod znakom pitanja.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dok se čeka odluka Zorane Mihajlović, s druge strane, naprednjaci ne sede skrštenih ruku. Kako saznajemo, vrh stranke je naručio istraživanja javnog mnjenja koja, između ostalog, imaju za cilj da se precizno utvrdi kakav je opozicioni potencijal bivše ministarke i kakav bi ona rezultat mogla da napravi ukoliko bude kandidat na nekim od narednih izbora. Iz vrha vladajuće stranke navode da je Vučić nezadovoljan zbog toga što se sve glasnije priča o tome da će njegova dojučerašnja saradnica napustiti SNS i osnovati svoju političku organizaciju.

Vučić najverovatnije neće propustiti priliku da se „obračuna“ sa Mihajlović, jer se bilo kakvo opoziciono ili disidentsko mišljenje unutar SNS ne toleriše. Bivši ministar Stefanović najbolji je primer kako Vučić nemilosrdno radi sa kadrovima koji nisu na njegovoj liniji.

Pročitajte još:

Da Mihajlović ima opozicioni potencijal nedavno je nedavno i programski direktor Demostata Zoran Panović.

„Ona jeste važila za jednu prozapadnu političarku, jer njen bekgraund izvorno nije radikalski. Došla je, faktički, sa ove druge strane u SNS. S druge strane, se pokazalo da Zorana Mihajlović možda više neće biti u SNS. Ona očigledno ima neki opozicioni potencijal i sada je pitanje – ako bi se angažovala u opoziciji – da li bi se učlanila u neku partiju od postojećih ili bi napravila svoju partiju, tako da ćemo to videti“, rekao je Panović nedavno na N1 televiziji.

Zoranu Mihajlović smo zamolili da nam prokomentariše informacije da SNS istražuje kako ona stoji u javnom mnjenju, te da nam potvrdi da li je tačno da se nije videla sa Vučićem i da je predsednik Srbije ljut zbog navoda da će formirati svoju političku organizaciju.

Bivša ministarka, s druge strane, nije bila previše rečita, pa nam je zagonetno odgovorila: „Svako radi kako misli da treba. Nemam dalji komentar“, kazala je kratko Mihajlović.

Kako je došlo do zaoštravanja odnosa Vučića i Mihajlović?

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je na dan kad je saopšten sastav nove Vlade Srbije saznala da neće više biti njen deo. Kako je ranije preneo dnevni list „Danas“, Mihajlović nije bila iznenađena ovom odlukom, jer je predsednik Srbije i glavni kadrovik izvršne vlasti, Aleksandar Vučić, nekoliko puta odlagao razgovor sa njom.

Na oproštajnoj konferenciji Mihajlović je govorila o svom radu, političkim okolnostima i stavovima koji su je, po svemu sudeći, koštali ministarskog mesta.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Novoj ministarki želim sve najbolje. Ni njoj neće biti lako. Meni nije bilo lako, ja nisam pristala da budem pion, to je možda razlog zašto smo ovde“, rekla je ona.

Kao odgovor na ovu konferenciju, Vučić je istakao da je Mihajlović „molila Boga“ da ostane u Vladi.

Svako o sebi dovoljno govori. Ako vam je posle 10 godina bilo potrebno nekoliko sati da sve najgore kažete o svojim kolega, a pre toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, pa kad niste, onda ste se setili da to kažete.. Tada mnogo više govorite o sebi, nego o bilo kome o vas“, rekao je on.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/

On je dodao da se uvek govori o promenama i mladima, ali da niko nije spreman da bude smenjen.

„Šta vi hoćete? Da ne menjamo nikad ništa i da svi budu venčani za fotelje po 25 godina? Dajte, recite nam da je to tako i da nikada niko ne treba da bude smenjen. Na kraju krajeva, svako pokaže lice i mislim da su sve ljudi videli“, rekao je Vučić.

Bonus video: Vučić o Zorani Mihajlović: Boga je molila da bude ministar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare