Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da treba obući ludačku košulju onom ko bi potpisao trajnu zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji. Time je praktično poručio kako će proći inicijativa Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni-Promeni, koju je potpisalo više od 40.0000 građana Srbije, ako ikada bude došla za dnevni red Skupštine Srbije. Poslanici opozicije ovim povodom poručuju da je odavno jasno da Vučić od ovog projekta nije odustao, ali da treba da ima na umu to da se narod po pitanju iskopavanja litijuma “razbudio”.

Gostujući na TV Prva Aleksandar Vučić je u nedelju po ko zna koji put ponovio da je zabrana iskopavanja litijuma u Srbiji njegova najveća greška u proteklih 10 godina.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Prva

„To sebi ne mogu da oprostim, što sam dozvolio da neodgovorni tipovi koji su dobili ogroman novac spolja da oslabe Srbiju, unište Srbiju i u to su se uključile sve neznalice ovog sveta o prljavoj tehnologiji“, rekao je Vučić i dodao:

„Ja ne mogu da verujem šta smo sebi uradili, ali da promenite moje mišljenje ne možete“.

Govoreći o zahtevu da se uvede trajna zabrana iskopavanja litijuma, predsednik Srbije je rekao:

„Tom bi trebalo staviti ludačku košulju, zato što se odrekao 100 milijardi, zato što se odrekao zapadne Srbije i zato što će ona da nestane. Nadam se da će za pet ili 10 godina da bude neko pametan u opoziciji, jer ne postoji nijedna zemlja u svetu koja se toga odrekla“, rekao je Vučić.

Da podsetimo, narodnu inicijativu za uvođenje trajne zabrane istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije pokrenuli su Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni-Promeni.

Pročitajte još...

Inicijativu je potpisalo više od 40.000 građana Srbije i kad bi se postupalo u skladu sa zakonom, ona bi morala da se nađe na dnevnom redu parlamenta.

Međutim, to se ne dešava, uprkos insistiranju predstavnika opozicije.

Na pitanje da li je Vučić svojom poslednjom izjavom o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma praktično rekao i kako će u skupštini proći pomenuta inicijativa, kopredsednik Stranke Zajedno i dugogodišnji ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta kaže:

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: A.K./ATAImages

“Ta inicijativa bi po zakonu morala da dođe na dnevni red, ali se verovatno nikad neće naći pred poslanicima. Vlast od toga beži, plaše se te teme – rudarenja litijuma. Na Vučiću je ogroman pritisak zbog Rio Tinta, a lako je čoveku u kariranom sakoiću i svetloj rolci da naziva ludacima ljude koji hrrane našu, pa i njegovu decu. Tim ljudima, Vučić je očigledno namenio sudbinu raseljavanja. Ponavljam, ako se toliko kaje zbog toga što je odustao od Rio Tinta, pa što ga ne vrati ponovo, pa da jednom završimo stvarno s tim”, poručuje Jovanović u izjavi za Nova.rs.

Šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd – Moramo Radomir Lazović kaže da su oni i pre izbora tvrdili da se od litijuma nije odustalo.

Foto: Printscreen Tanjug/video

“I da se SNS povukao da bi umanjio nezadovoljstvo građana pred izbore, ali da će se odmah nakon nastaviti, što se pokazalo kao tačno. Srbija ne sme svoju budućnost žrtvovati za profit ni Rio Tinta ni neke druge kompanije zainteresovane za litijum. Ima indicija da će se pojaviti nova kompanija koja nema tako loš imidž kao Rio Tinto, ali ne radi se ovde o imidžu nego o zdravlju ljudi”, kaže Lazović i dodaje:

“Kao narodni poslanik iskoristio sam više zvaničnih mehanizama kako bih od nadležnih dobio informaciju zašto narodna inicijativa o zabrani rudarenja litijuma nikada nije stigla do narodnih poslanika, što je suprotno zakonu. Vlast protivzakonito, svesno i namerno krije narodnu inicijativu od narodnih poslanika”.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić za Nova.rs kaže da je ova Vučićeva izjava dokaz da je predsednik Srbije lobista Rio Tinta i da je Srbija zarobljena država.

Ivana Parlić Foto: Printscreen/YouTube

“To znači da se zakoni donose u interesu privatnih investitora. U slučaju Rio Tinta ostalo je da se samelje javno mnjenje, ali narod se probudio i vreme je da ustanemo i da branimo naše. Inicijativa o trajnoj zabrani litijuma po zakonu mora doći na dnevni red parlamenta. Ako je ne usvoji Skupština Srbije, usvojiće je narod na ulici pobunom i to predsednik Vučič treba da zna, jer su on i cela Vlada Srbije saradnici novih okupatora naše države – predatora na našu životnu sredinu i privatnu imovinu. Ovo je najsramniji trenutak u našoj novijoj istoriji, kada je vlast spremna da preda tim novim okupatorima ono što smo odbranili u svetskim ratovima”.

Vučić je rekao i da se nada da će za pet ili 10 godina građani imati neku pametniju opoziciju.

Tim povodom Parlić kaže:

“Mi znamo da Rio Tinto već ulaže u neku novu opoziciju, koja će zajedno s Vučićem završiti posao Rio Tintu. Mi to već znamo i izdajnike naroda Srbije tretiraćemo isto bez obzira da li su vlast ili neka buduća opozicija”.

Što se same inicijative tiče Savo Manojlović iz Kreni-promeni je u nekoliko navrata ukazivao na to da je nakon predaje napravljen niz propusta u Skupštini Srbije.

Savo Manojlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Prekršen je čitav niz i tvrdih i mekih ustavnih odredbi. Dakle, Skupština Srbije nije u zakonskom roku odgovorila, što prema zakonu se smatra da to znači da je Inicijativa u redu, i da moraju da je stave na dnevni red. Takođe, imali smo i da ako stavljate određeni zakon, a ovo je zvanični predlog zakona, a on je u istom pravnom rangu kao i zakon koji je predložila Vlada Srbije, vi morate da imate neku vrstu javne rasprave. Nema te javne rasprave. RTS je napravio jednu emisiju o tome, ali nemamo suštinsku raspravu o ovom zakonu“, kazao je Manojlović i dodao da je „izuzetno problematično da poslanici odlučuju o nečemu o čemu nije postojala javna rasprava“.

BONUS VIDEO: Vlada Srbije ugovara fabriku baterija: Gradiće je kompanija u koju investira i Rio Tinto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare