Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je u Abu Dabiju dogovorio da se, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, u Srbiji proizvodi vakcina protiv koronavirusa, kineske kompanije Sinofarm.

To će biti potpuno grinfild, nova fabrika za vakcine, za Sinofarm vakcine, rekao je on, dodajući da je dogovoreno da se fabrika završi i krene u proizvodnu od 15.oktobra.

„Imaćemo od tada velike količine vakcina za nas, ali i za ceo region, jer ćemo morati pa makar po bukvalnoj ceni koštanja da dajemo vakcinu regionu, jer je sve to što mi budemo naše ljude izlečili ili preventivno delovali ne vredi ako u regionu postoji problem“, objasnio jeVučić nakon sastanka sa princom prestolonaslednikom Abud Dabija Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom.

Vučić je rekao da je na Srbiji da pronađe zemlju, i da će imati novu fabriku vakcine, koja će u budućnosti moći da proizvodi i druge vakcine.

„Proizvodićemo Sinofarmove vakcine, prvo će ih pakovati, a onda krenuti i u proizvodnju kompletne tečnosti u Srbiji“, rekao je predsednik, podsećajući da je napravljen hodogram sa nadležnim ruskim ministrom o proizvodnju ruske vakcine u okviru Torlaka.

Vučić je preneo da će Srbija biti u stanju da proizvodi dva ili tri miliona vakcina mesečno, i s onim što će da radi sa Sputnjikom imaće ogromnu snagu.

Ne znam da li razumete šta to znači za Srbiju da proizvodi dve vakcine – jednu vektorsku, a jednu sa umrtvljenim virusom, koja je možda najprirodnija, dodao je on.

„To znači u savremenim uslovima zdravlje ljudi, a zdravlje je, pored ekonomije, vojske i broja ljudi jedan od najvažnijih stubova jedne zemlje. Ulažemo mnogo, i uložićemo mnogo. To će dati regionu olakšanje, i veliku snagu“, rekao je on.

Kazao je da po novim informacijama, u Srbiji većina stanovništva ima britanski soj virusa, te je opet zamolio ljude da se vakcinišu.

Vučić boravi u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare