Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, diplomata Srećko Đukić za Nova.rs kaže da ne veruje da će prvi čovek države prihvatiti predlog Berlina da uvede sankcije Rusiji, a da će, ukoliko to učini, pretohdno napraviti "neviđen spektakl".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa kancelarom Nemačke, Olafom Šolcem, s kojim će razgovarati o međunarodnoj poziciji Srbije u odnosu na konflikt Rusije i Ukrajine, o pregovorima s Prištinom i saradnji naše države sa zvaničnim Berlinom. Da današnji sastanak neće biti prijatan pokazuju i izjave šefa srpske države koji je priznaje “da ima tremu” i da očekuje kritike na račun srpske strane.

„Očekujem da saslušam kancelara Šolca, da čujem primedbe na ponašanje Srbije, da imam priliku da kažem stav Srbije i to je sve što očekujem. Dobro je što ćemo imati priliku da iskažemo šta mislimo. Nemam očekivanja, ali imam nadu da će nemački kancelar saslušati šta imamo da kažemo”, naveo je Vučić pre sastanka u Berlinu.

U razgovoru za naš portal,  Đukić ističe da je uveren kako će Vučić ostati dosledan svojoj političkoj filozofiji da nije došlo vreme za uvođenje sankcija i da bi sve trebalo odložiti.

Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Bez obzira su Nemci spremili, nisam uveren da će Vučić doneti tu odluku. On do sada nije pokazao spremnost za to i ja verujem da on ipak ostaje na ruskoj strani”, poručuje naš sagovornik.

Đukić smatra da Vučić “ima ekonomsku računicu i Rusije Zapada”, a da ga političke posledice (ne)uvođenja sankcija uopšte ne interesuju.

Pročitajte još....

“Da ga zanima da ta politička strana, on bi do sad Srbiju doveo pred vrata Evropske unije. On je jasno demonstrirao da ga politika ne zanima”, ističe Đukić.

Na pitanje da li to znači da Vučić na kraju neće uvesti sankcije, naš sagovornik odgovara:

“On pre toga mora da napravi ‘fantastičan spektakl’ u zemlji, ako uopšte reši da uvodi sankcije Rusiji. To će biti neviđen spektakl kakav nije bio ni na jednim njegovim izborima. Taj ‘spektakl’ bi podrazumevao njegove ‘fantastične’ žrtve, odricanja, neprospavane noći… U osnovi njegove politike je populizam i njega takvi trebaju da prihvate. Možda bi to i dobro došlo Vučiću, jer bi opet to iskoristio da pokaže koliko se žrtvuje i koliko je njemu teško i da nas, bez njega, ne bi bilo”, objašnjava Đukić.

BONUS VIDEO: Hoće li nova Vlada uvesti sankcije Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare